Potřebujeme
- 475 g hladká mouka
- 1 lžička sladěnka (pivovarský ječmenný slad)
- 85 g cukr krystal
- 195 g vlažná voda
- 1/2 kostky droždí
- 30 g rozpuštěné máslo
- 30 g rozpuštěná Hera
- 40 g rozpuštěné sádlo
- špetka sůl
- NÁPLŇ
- rozpuštěné máslo
- skořicový cukr (nebo směs skořice a cukru krupice)
Postup
Ze surovin na těsto zpracujeme krásné hladké těsto a necháme minimálně hodinku kynout. Pak rozdělíme na dva kusy a každý rozválíme na obdélník, který potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme skořicovým cukrem, zarolujeme a nakrájíme špalíčky, uprostřed každého špalíčku protlačíme pomoučenou tupou stranou nože řez, ale pozor „nepřekrojit“ - tím nám vnitřky špalíčku ze stran povylezou. Takto vytvořený tvar přeneseme na plech (vystlaný pečícím papírem) a necháme 20 minut nakynout.
Vložíme na 20 minut do vyhřáté trouby na 170 °C.
Z tohoto množství máme 2 plechy menších šneků (asi 25 - 30 ks).
Tip: Pokud víte, že nesníte vše v jednom dni, je lepší nechat těsto 2x kynout - nejdřív si udělat první kynutí - ze 100 g vlažné vody, 1 lžičky sladěnky, z celého množství droždí a tak ze 100 g hladké mouky - toto množství nechat tak 30 minut samostatně kynout a pak přidat zbývající suroviny a prohníst v jedno těsto a nechat dalších 40 minut kynout. Pak jsou švýcarky výborné i 3 dny.
Dobrou chuť přeje Lucie Jahelková.