Skvělá dýně Hokkaido

0

Šéfredaktorka Elly


Dovolte nám představit královnu podzimních kuchyní. DÝNI. Pár slov o dýních jsme si už napsali v minulém článku. Dnes se podíváme zblízka na tu, která je u nás jednou z nejpopulárnějších. A to z mnoha důvodů. Jedním z hlavních je samozřejmě výborná chuť a hned v závěsu je fakt, že u této dýně nemusíte ořezávat slupku.

Řeč bude o dýní Hokkaido.

V našich kuchyních získávaly dýně popularitu postupně. Dříve většina z nás znala pouze dýni gigantických rozměrů, ze které se připravovaly kompoty. Právě dýně Hokkaido přispěla k velké popularitě dýní. Její zpracování je totiž velice jednoduché. Vypěstujete ji na zahrádce nebo koupíte na trhu či v supermarketu. Potom ji stačí pouze omýt, zbavit tuhé stopky. Poté ji rozkrojíte napůl a velkou lžicí z ní vyberete semínka a vlákna, která jsou kolem semínek. Vše ostatní už můžete uvařit nebo upéct. Slupka dýně Hokkaido totiž dokonale změkne.

Čím nám prospěje?

Vitamínů a minerálních látek je v této dýni více než dost. Najdete v ní vitamínu A, B i C, vápník, hořčík, draslík, fosfor. Velice vysoký je i obsah betakarotenu, který působí příznivě na naši pokožku, kterou pomáhá chránit. Máte problémy se srdcem, ledvinami nebo trávením? Častá konzumace pokrmů z dýně Hokkaido prospěje vašemu zdraví a pomůže vám s problémy bojovat. Látky obsažené v dýni pomáhají při boji s parazity v našem organismu. Má močopudné účinky. Pochutnat si na ní mohou i diabetici, má vysoký obsah vlákniny a nízký energický obsah. Proto ji ocení také v době, kdy jste se pustili do zdravého stravování nebo dietnějšího stravovacího režimu.

Dýňová semínka působí příznivě na prostatu, obsahují velké množství zinku a ten je zase výborný pro naše nehty a vlasy.

Jak vlastně chutná dýně Hokkaido?

Jako u všech dýní, je jejích chuť velice jemná a příjemná. Najdete v ní lehce oříškové tóny, je nasládlá. Do všech receptů ji doporučujeme spíš upéct doměkka, než vařit. Její chuť tak zůstane intenzivnější, nevyvaří se.

Výborným základem do většiny pokrmů je dýňové pyré. Očištěnou dýni zbavenou vláken a semínek rozkrájejte na kousky a dejte upéct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte doměkka. Čím menší kousky dýně budete péct, tím bude doba pečení kratší. Není potřeba ji ničím podlévat ani kořenit.

Měkkou dýni rozmixujte na hladké pyré. To se může stát základem omáček, polévek, přidávat do těsta na sladké i slané dobroty. Můžete z něj připravit dýňové máslo, smíchat ji s bramborovou kaší, udělat z ní krém na cupcaky. Dýňové pyré můžete pohodlně skladovat v lednici, i týden. V mrazáku vám vydrží několik týdnů.

Na co ještě je výborná dýně Hokkaido?

Můžete ji grilovat, péct i zapékat. Nakrájenou na kousky ji na pekáči doplňte kořením, bramborami, zeleninou, masem. Nakrájejte ji do rizota nebo do jednoduchých těstovin. Upečte si buchtu, bábovku, dort.

Zdroj fotografií: Pinterest.com

Fotogalerie