Slávky na bílém víně

Šéfredaktorka Elly

0

Perfektní jídlo, které si rádi dáte na dovolené u moře, ale můžete si ho připravit i doma. Stačí vám k tomu balíček čerstvých slávek a skvělé bílé víno.

Potřebujeme

  • 1 kg čerstvé slávky
  • 3 ks šalotka
  • 2 stroužky česnek
  • podle chuti olivový olej
  • kousek máslo
  • 200 ml kvalitní bílé víno
  • podle chuti oblíbené bylinky (zelená petrželka, tymián, bobkový list)
  • 8 ks cherry rajčata
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř černý

Postup

Ve Francii jsou slávky jednou ze specialit, které nesmíte zapomenout ochutnat. Tradičně k nim dostanete hranolky (ale fakt moc dobré hranolky). Můžete však poprosit o bagetu, s touhle kombinací budete také moc spokojeni.

Ve francouzském menu najdete slávky pod názvem moules a mohou „plavat“ v různých omáčkách. Jednou z nejčastějších kombinací je bílé víno, petrželka, česnek, šalotka, máslo, případně trocha smetany či jiné bylinky, sůl a pepř. Setkáte se však také s variantami, kam se přidávají rajčata, kari nebo místo bílého vína červené. Hlavní je, nepřehnat to. Jde totiž o jídlo, jehož kouzlo je v jednoduchosti a výborné chuti základní suroviny - slávek.

Kde u nás sežetene slávky?

V Makru koupíte slávky čerstvé a moc chutné. V Praze je určitě seženete ve specializovaných obchodech s mořskými plody a rybami. Můžete si je také objednat u některé ze zásilkových služeb, které rozváží čerstvé ryby po Praze.

Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve potom, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku některou slávku už otevřenou? Také není v pořádku a vyhoďte ji rovnou.

Očistěte je zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideální je, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.

Namočené a vyčištěné slávky pořádně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, si připravte ve velkém hrnci nebo pánvi základ.

Na trošce oleje a másla orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zeskovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem (asi na polovinu) a zároveň ztratilo nepříjemně nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.

slávky na bílém víně

Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu, ještě kousek másla.

Neotevřené slávky vyhoďte.

Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem. Stejným, jaké jste používali k vaření. Já jsem k rozpečené křupavé bagetě přidala ještě domácí česnekovo-bylinkové máslo na mazání.

Náš tip

Weinviertel DAC Grüner Veltliner 2015 - Odrůda je přirozeným potomkem Tramínu a St. Georgen. Grüner Veltliner je nejdůležitější autochtonní odrůda v Rakousku a je hojně pěstovaná v Dolním Rakousku a Burgenlandu. Je to úrodná odrůda, které se daří na sprašových půdách, ale nemá ráda sucho. V posledních letech se Veltlínské zelené dostalo do povědomí jako příjemná ovocná odrůda.
Víno zářivé světle žluté barvy se zelenými odlesky, tóny citrusů, jablek, květinové tóny,
bílý pepř, elegantní pikantní příchuť – typická pro tuto odrůdu.

Víno se doporučuje pít chlazené na 10 až 12°C, je vhodné jako aperitiv, k salátům, rybám či tradičnímu vídeňskému řízku.

Partnerem tohoto receptu je eshop s kvalitním alkoholem - Alkohol.cz