Špagetová dýně plněná mletý masem

Šéfredaktorka Elly

0

Dýně je surovinou číslo jedna, když na okna začne padat déšť a přichází podzim.

Potřebujeme

  • 1 ks špagetová dýně
  • 400 g mleté maso (směs hovězí a vepřové)
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce česnek (nasekaný)
  • podle potřeby slunečnicový olej
  • 150 ml smetana ke šlehání
  • 150 g niva
  • 150 g gouda
  • na posypání parmezán
  • podle chuti sůl
  • 1 hrst zelená petrželová nať

Postup


Špagetovou dýni si upečte podle návodu.

Nejprve špagetovou dýni rozkrojíme podélně napůl. Pracujeme opatrně, dýně je poměrně tuhá. Lžící vybereme semínka a obě poloviny dýně dáme na plech vyložený pečícím papírem. Buď řeznou stranou dolů nebo nahoru. To už záleží na nás. Pokud zvolíme variantu řeznou stranou nahoru, můžeme dužinu rovnou dochutit kořením, bylinkami, osolit, přidat trochu olivového oleje, nebo másla. Takto připravená dýně se bude péct hodinu, hodinu a půl, při 180 °C.

Mezitím, co se peče, si připravte náplň.

Ve velké pánvi rozehřejte oleje a osmahněte na něm cibuli nakrájenou najemno. Přidejte česnek a ještě dvě až tři minuty opékejte. Přidejte mleté maso. Osolte, ochuťte pepřem a opečte, až maso změní barvu.

Přidejte smetanu a pět minut společně povařte. Stáhněte z plotny a nechejte vychladnout. Čekejte, až se dopeče dýně.

Do studené směsi masa a smetany nalámejte kusy nivy, nahrubo nastrouhejte goudu (nebo nakrájejte na kostičky). Použít můžete i jiný sýr, který máte rádi a aktuálně ho máte v lednici. Vmíchejte nasekanou petrželovou nať.

Směs naplňte do upečené špagetové dýně. Nakonec zasypejte strouhaným parmezánem.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (ještě pořád zapnutá z toho, jak jste pekli dýni), asi 15 minut.