Špagetová dýně vás překvapí

0

Šéfredaktorka Elly


Svůj název dostala špagetová dýně podle charakteristické dužiny. Když je zralá, vytváří její dužina po tepelném zpracování vlákna, která vypadají jako špagety. Právě tohle je první a jasné použití špagetové dýně. Špagety, které z ní připravíte jsou zdravé, nízkokalorické, plné vlákniny. Doplnit je můžete další zeleninou, zajímavou omáčkou, masem. Podle vlastního uvážení.

Špagetová dýně pochází z Japonska a do vašeho jídelníčku ji doporučujeme ze stejných důvodů jako ostatní dýně. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny, velký obsah betakarotenu. A kromě toho je opravdu velice chutná.

Uvařit nebo upéct?

Oba dva způsoby jsou možné. Dýni vaříme vcelku, propíchnutou na několika místech ostrým úzkým nožem. Podle velikosti dýně nám vaření bude trvat asi půl hodiny až hodinu. Po uvaření dýni opatrně rozpůlíme, lžící vybereme semínka a dále zpracujeme dužinu podle aktuální chuti a receptu. Dužinu doporučujeme z dýně oddělovat vidličkou.

Když se rozhodneme pro pečení špagetové dýně, rozkrojíme ji podélně napůl. Pracujeme opatrně, dýně je poměrně tuhá. Lžící vybereme semínka a obě poloviny dýně dáme na plech vyložený pečícím papírem. Buď řeznou stranou dolů nebo nahoru. To už záleží na nás. Pokud zvolíme variantu řeznou stranou nahoru, můžeme dužinu rovnou dochutit kořením, bylinkami, osolit, přidat trochu olivového oleje nebo másla. Takto připravená dýně se bude péct hodinu, hodinu a půl, při 180 °C.

Samozřejmě, že i při pečení můžete použít variantu pečení vcelku. Opět dýni nezapomeňte propíchat, aby mohla unikat pára.

Ať už pečete nebo vaříte, dýně musí být dostatečně měkká. Jinak se vám z ní nepodaří oddělit špagetová vlákna.

Co s upečenou nebo uvařenou dýní?

Kromě toho, že dýňovou dužinu použijete jako špagety, tak můžete upečené nebo uvařené poloviny dýní naplnit vybranou směsí surovin, případně omáčkou a podávat pokrm přímo v dýni. Navíc takto připravenou pochoutku můžete ještě znovu trochu zapéct v troubě. Můžete z ní připravit polévku nebo její špagetová vlákna použít jako vložku do polévky. Určitě se hodí i do sladkých dezertů, ostatně jako další dýně.

Na jakých dalších dýních si můžete pochutnat?

Skvělá dýně Hokkaido

Jemná máslová dýně

Nemáte v čem dýni upéct? Vyberte si novou troubu!

Fotogalerie