Svatomartinské hody: Tradiční nebo netradiční?

0

Šéfredaktorka Elly


Tradice svatomartinských oslav sahá až do dob panování císaře Josefa II. Nad sklenkou mladého vína se oslavovala sklizená úroda a domlouvala se služba u sedláků na další rok.

svatomartinské menu

K těmto oslavám patřila dozlatova upečená husa nebo kachna, koláčky a mladé svatomartinské víno. Byl důvod slavit. Úroda byla pod střechou a končil zemědělský rok. To je přece pořádný důvod k oslavám.

Svatomartinské mladé víno, které se může otevřít 11. listopadu v 11 hodin, má svěží chuť a podle něj se prý pozná, jak kvalitní bude i ostatní víno z daného roku. Vypít by se mělo nejpozději do jara. Ne však dříve než právě 11. listopadu.

Svatomartinská husa nebo kachna má však svou výbornou chuť po celý rok. Záleží totiž jen na tom, jak si ji sami dochutíte, připravíte, upečete. Potřebuje velkou a trpělivou péči. Žádné velké kořenění. Stačí sůl a kmín. Co je hlavní? Několik hodin pečení při velice nízké teplotě. Pečte na 100 až 120 °C, pět až osm hodin, podle velikosti, přikryté v pekáči. Výsledkem bude šťavnaté maso, kterému ke konci pečení pouze dopečete bez poklice křupavou kůrčičku.

Čím husu či kachnu doplnit? Ideální jsou dva druhy různě dochuceného zelí a knedlík. Nebojte se experimentovat a vyzkoušet různé recepty, krajové speciality a recepty po babičkách. Naopak se můžete inspirovat moderní gastronomií a vyzkoušet něco podle nabídky vyhlášených restaurací. Nápady profesionálních šéfkuchařů můžete v klidu přenést do vaší kuchyně.

  • Carpaccio z kachních prsíček
  • Kachní roláda plněná játry, jablky a smetanovým křenem
  • Restovaná husí játra s cibulovým ragú
  • Kachní paštika se šípkovou omáčkou
  • Uzené kachní prsíčko s majoránkovým šouletem
  • Husí játra konfitovaná v sádle se slaninou
  • Husí nebo kachní stehno s šafránovou omáčkou a bramborovými škubánky
  • Kachní steak na tymiánu s dýňovým pyré
  • Pečená husa plněná jablky a sušenými švestkami
  • Kachní stehno konfitované v mandlovém sádle
  • Husí stehno, zelí s jablky a karamelem, škvarkový knedlík
  • Kachní steak na tymiánu, ragů z Hokkaido, krupicové noky
  • Konfitovaná kachna, červené a bílé zelí, dýňový knedlík
  • Pečená husa s jablky a sušenými švestkami, dušené bílé a červené zelí, lokše, dýňový knedlík
  • Prsíčko z domácí uzené kachničky, šoulet s majoránkou
  • Husí játra konfitovaná v sádle s farmářskou slaninou, lokše
  • Husí prso pečené na houbách, šoulet
  • Konfitované kachní stehno s nádivkou z kaštanů
  • Dýňové noky s trhaným kachním masem, šípková omáčka
  • Salát s uzenými kachními prsíčky, pečená hruška, jedlé kaštany

Svatomartinská menu nabízí většina restaurací. Určitě si vyberete i ve vašem okolí, třeba právě ve vašem oblíbeném podniku. My jsme se inspirovali v Café U Zvonu ve Valašském Meziříčí a ve skvělé restauraci U Labutě v Přerově. Svatomartinskou nabídku pro vás připravily i další skvělé restaurace. Třeba zlínské Fit Foodie.

Jaká je vaše oblíbená restaurace a kam se chystáte na dobrou husu nebo kachnu?

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Café u Zvonu

Fotogalerie