
Tartaletky s mascarpone, jahodami a rybízovou tečkou
Inspirací k tomuto receptu mi byla úžasná cukrářka Claire Damon z des Gateaux et du Pain. Snoubí se tu nádherně křupavé těsto s jemným krémem a voňavými jahodami. Pomyslnou tečku tvoří kostičky želé ze šťávy z červeného rybízu.
Potřebujeme
- 125g másla (přímo z lednice)
- 200g hladké mouky
- 20g mletých mandlí
- špetka soli
- lžička vanilkového extraktu
- 1 žloutek
- Krém:
- 250ml smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- 2 lžíce cukru moučka
- Dále:
- jahody
- jahodová nebo rybízová marmeláda
- červený rybíz resp šťáva z něj
- želatina v plátcích
Postup
Všechny ingredience na těsto spolu rychle promícháme – nejlépe v robotu, aby těsto zbytečně neměklo od teplých rukou
Z těsta uděláme váleček , zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně hodinu odpočinout do lednice.
Po řádném odpočinu těsto vytáhneme a nakrájíme na kolečky. Ty potom vtlačíme do formiček na tartaletky nebo košíčky.
V troubě předehřáté na 175 °C pečeme do růžova – přibližně 20 minut.
Necháme vychládnout a plníme krémem.
Ten vytvoříme velmi jednoduše. Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšleháme do tuha a poté zašleháme mascarpone.
Krém navrstvíme na košíčky
Poklademe jahodami
A nahoru dáme kostky z rybízového želé ( podle návodu na želatině smícháme ve správném poměru s rybízovou šťávou)
I když je recept malinko časově náročnější, tak rozhodně stojí za to! Kombinace chutí je úžasná

