
Těstoviny zapečené se sýrem
Originální americký recept je oblíbený všemi generacemi. Jídlo je snadné, rychlé a neskutečně chutné.
Potřebujeme
- 450 g těstoviny (ideálně špagety nebo kolínka)
- 3 lžíce máslo
- špetka oregano
- 150 g parmezán
- 150 g ementál (nebo gouda nebo maasdam)
- 200 g mascarpone
- podle chuti sůl
- podle chuti pepř černý
- podle chuti muškátový oříšek
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale nenecháme je uvařit úplně doměkka, jak jsme zvyklí, ale scedíme je asi o dvě minuty dříve, aby byly ještě lehce tvrdé. Dodělají se v troubě.
Ve velkém hrnci nebo pánvi si mezitím rozehřejeme máslo, na který vsypeme oregano a krátce orestujeme. Stáhneme z plotýnky.
Uvaření těstoviny scedíme, ale stranou si necháme jeden hrnek vody, ve které se těstoviny vařily.
Těstoviny nasypeme do hrnce s máslem a oreganem. Přidáme mascarpone a větší část směsi nastrouhaných sýrů. Trochu si necháme na posypání. Přistrouhneme trochu muškátového oříšku a můžeme ještě dochutit solí, je-li to potřeba, a pepřem. Promícháme a dáme na mírnou teplotu na plotýnku. Přidáme vodu z těstovin a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
Směs přendáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a dáme na deset minut zapéct do předehřáté trouby. Po deseti minutách můžeme ještě přidat teplotu a nechat zezlátnout sýrový povrch.

