Recepty

Treska v těstíčku s bramborovo-mrkvovým pyré

vejinek

0

Dnešní recept je tip na snadný a poměrně rychlý oběd. Všechny suroviny můžete mít po ruce.

Potřebujeme

  • RYBÍ FILÉ
  • 750 g mražených filet tresky tmavé
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 5 lžic hladké mouky
  • čerstvá zelená petrželka
  • čerstvý tymián
  • sůl a pepř
  • olej na smažení
  • BRAMBOROVO-MRKVOVÉ PYRÉ
  • 8 velkých brambor
  • 2 střední mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 150 ml smetany
  • 50 g másla

Postup

Rybí filé vytáhneme dost dopředu z mrazáku, aby kusy ryby rozmrzly.

Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kousky. Stroužky česneku také oloupeme. Všechny suroviny dáme do hrnce a zalijeme vodou. Osolíme a dáme vařit, doměkka.

Za pomoci papírových utěrek z rozmrazených filet odsajeme vodu, aby na pánvi neprskaly. Osolíme a opepříme je z obou stran. V hlubokém talíři rozšleháme vejce, přidáme smetanu a mouku. Důkladně prošleháme, ochutíme trochou soli a pepře. Přidáme lístky tymiánu a nasekanou petrželovou nať. Vznikne nám krásné těstíčko, maličko hustější než na palačinky.

Kousky rybího filé z obou stran namočíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, pěkně dozlatova. Osmažené filety dáme na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.

Mezitím se nám uvařily brambory s mrkví. Scedíme je a přidáme do nich kousky másla a ohřátou, horkou smetanu. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Hned podáváme, zdobíme zelenou petrželovou natí, případně smaženou cibulkou.