Recepty

Tvarohová štola

Šéfredaktorka Elly

0

Tvarohová štóla je tradiční vánoční pochoutka, kterou peču už několik let. Recept na ni jsem dostala od kamarádky, která velice dobře peče a každý kousek, který jsem od té doby upekla, se povedl na jedničku. Podle původního receptu se používá do těsta hrst nasekaných ořechů a hrst kandovaného ovoce. Já však kandované ovoce nahrazuji sušenými švestkami a brusinkami, někdy hrozinkami. Ořechů dávám hrsti dvě - hrst vlašských a hrst mandlí.

Potřebujeme

  • 370 g hladká mouka
  • 120 g cukr krupice
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 1 lžíce prášek do pečiva
  • 150 g změklé máslo
  • 250 g měkký plnotučný tvaroh
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce rum
  • 1 hrst vlašské ořechy
  • 1 hrst mandle
  • 1 hrst nakrájené sušené švestky
  • 1 hrst brusinky nebo hrozinky
  • kousek rozpuštěného másla na potření
  • trocha moučkového cukru na posypání

Postup

štola

V robotu promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Mícháme důkladně, aby se prášek do pečiva rovnoměrně rozmíchal. Kdo má robot Eta Gratus, použije hák na tuhá těsta.

štola

Připravíme si změklé máslo.

štola

Tvaroh, vanilkový extrakt, vejce, rum a změklé máslo přidáme do sypkého základu. Zpracujeme měkké, vláčné těsto.

štola

Nasekáme si ořechy a ovoce a po promíchání těsta do něj přidáme a zapracujeme. Kdo nechce sekat ručně, může ořechy nasekat v nádobě se sekacími noži. Já jsem použila svůj nový Eta Spesso.

štola

Na pomoučeném vále si rozválíme obdélník. Velikost se řídí velikostí našeho plechu. Jednu třetinu přehneme doprostřed obdélníku a na ni přehneme druhou.

štola

Upravíme tvar, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 45 minut. Jestli už je těsto uvnitř dobře upečené, zjistíme vpichem špejle, která musí zůstat suchá. Pokud je obalená těstem, ještě pečeme dál

štola

Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme cukrem.

Buďte si jistí, že nevydržíte čekat do vychladnutí. Štola krásně voní máslem a ovocem.