Vlašské ořechy - poklad v kuchyni

0

Šéfredaktorka Elly


Poznáte je na první pohled. Ořešáky jsou mohutné stromy s širokou korunou a velkými listy. Růst by měly na místech, kde není přílis sucho. To tenhle strom nemá příliš rád. Vzhledem k opravdu široké koruně, vám ořešák do zahrady přinese příjemné zastínění. Můžete si pod ním vytvořit krásné posezení, které vás v létě uchrání před velkým parnem. Vybíráte-li vhodnou odrůdu ořešáku královského do vaší zahrady, bude ideální, když se obrátíte na odborníka v zahradnictví. Různé odrůdy mají různě veliké plody.

Využijte listy ořešáku

Věděli jste, že listy ořešáku mají léčivé účinky? Sbírají se během června a července, potom se suší. Mají totiž hojivé, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Můžete si z nich připravit odvar, koupel, pleťovou vodu, čaj nebo alkoholový výluh.

S čím vším vám listy ořešáku pomůžou? Urychlují hojení povrchových ran na kůži, zároveň se tím dezinfikují. Když použijete odvar na oplachování hlavy, pomůžou zmírnit vypadávání vlasů, zároveň vyživí nejen vlasovou pokožku, ale i samotné vlasy, dodají jim lesk. Pomůžou s léčbou akné, koupel nohou léčí kožní plísně a zmírňuje p

Čaj urychlí léčbu průjmu a jiných zažívacích problémů, ale také nachlazení a angíny. Při angíně se doporučuje silný výluh v alkoholu ke kloktání. Zároveň tím poléčíte vaše dásně.

Skvělé plody - křupavé a voňavé vlašské ořechy

Kromě toho, že je prostě musíte milovat v kuchyni, obsahují veliké množství látek, které mají příznivý vliv na naše tělo a zdraví. Zralé vlašské ořechy obsahují tělu prospěšné nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny skupiny B (ty jsou důležité pro činnost mozku a nervové soustavy, ale také pro zdravou kůži), hořčík, draslík a zinek.

Pravidelná konzumace zhruba 8 - 10 ořechů denně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Už naše babičky říkavaly, že ořechy jsou dobré na nervy. Působí totiž příznivě na naši nervovou soustavu, pomáhají bojovat se stresem a vyživují náš mozek. Pozitivních účinků na naše tělo mají více než dost.

A navíc jsou tak chutné! Můžete je přidat do dezertů, hlavních jídel, předkrmů. Jen tak samotné je křoupat místo nezdravých chipsů a tyčinek :-)

Valašský ořechový likér

200 g zelených ořechů (ideální doba sběru je přelom června a července)

1 l slivovice

1 celá cejlonská skořice

1 badyán

pár hřebíčků

sušená pomerančová kůra

čerstvý zázvor - velký asi jako palec

Měkké zelené ořechy pokrájejte na kousky. Dejte do velké sklenice s širokým hrdlem a zalijte slivovicí. Přidejte koření. Zavíčkute a nechejte na okně 6 - 8 týdnů macerovat.

Po této době směs přeceďte a doslaďte. Tady existuje více možností. Někdo sladí medem, jiný cukerným roztokem - sirupem - z bílého nebo třtinového cukru. Záleží na vás. I množství záleží na vaší chuti.

Zdroj fotografií: Pinterest.com

Fotogalerie