Vše co jste chtěli vědět o kvásku

0

Šéfredaktorka Elly


Je to tady! Koncem měsíce října vychází první kniha Gabriely Hradecké Domácí kváskové pečení s informacemi, postupy a recepty.

Je báječná! Je vhodná jako dárek pro Vaše blízké, kteří doma již pečou, nebo se chystají začít péct. Receptů na kváskový chléb je 13, navíc máte 3 bonusy právě pro vás jako dárek.

Pokud máte chuť vrátit se ke kořenům, udělat si radost a vyrobit si doma něco opravdového, voňavého a lahodně dobrého, jste tady správně. Upečete si domácí kváskový chleba, prostě Chleban s An!



Myslíte si, že upéct si vlastní chleba je příliš těžké? Autorka této knihy vás přesvědčí, že ne. Skoro denně peče poctivé domácí kváskové klasické i bezlepkové pečivo. Zvládá to s láskou, radostí a s přehledem i bez vymožeností dnešní doby – bez strojů a kuchyňských robotů. Používá klasické pomůcky – lopaty na sázení chleba do pece i pedigové ošatky. Mouky různých druhů – žitnou, pšeničnou, špaldovou, grahamovou. Semínka do zápary i do těsta. Toto umění předá i vám.

V této knize vás také naučí, jak kvásek udržovat živý a zdravý, jak ho skladovat, starat se o něj, či jak jej zachránit, je-li „hladový“.
Ukáže vám, jak si rozvrhnout čas – zrání kvásku a kynutí těsta je tak trochu alchymie.
A samozřejmě – v části Recepty naleznete návody, jak si upéct spousty druhů kváskového pečiva!



Autorka Gabriela Hradecká v současnosti jezdí po celé ČR, navštěvuje různá města v Čechách i na Moravě, a pořádá kurzy pečení chleba (kurzypecenichleba.cz) a kurzy bezlepkového kváskového pečení, o které je čím dál větší zájem. Má vlastní facebookovou stránku Chleban s An - kurzy pečení chleba. Žije se třemi dětmi a manželem v malebném koutě na jihozápadě Moravy.

A co o vydání knihy říká sama autorka?

"Ani ne před rokem, začátkem listopadu 2015 jsem byla už několikátý týden se svou nejstarší 10-letou dcerkou v nemocnici. Po nemocnici ve Znojmě přišla na řadu nemocnice Brno a nakonec Motol Praha. Lucie měla toxicko-alergickou reakci na léky a málem umřela. Špatně na tom byla její játra, uvažovalo se o transplantaci.

V těch nejhorších a nejtěžších chvílích mi přišel email. Nabídka na vydání mé knihy. Vždy jsem o napsání knihy uvažovala, ale byl to můj vzdálený sen. Sice jsem už téměř půlku knihy měla, ale psala jsem si to spíš pro sebe. Z Motola jsem na email odpověděla. Napsala jsem, že nyní nemám čas ani chuť na psaní a vydání knihy, že se plně soustředím na svou dceru, to je pro mě nyní nejdůležitější.

Měla jsem jeden jediný sen. Dostat se domů se svou živou a zdravou dcerou. Tečka.

Vše dobře dopadlo. Koncem listopadu nás z Motola propustili, byli jsme šťastní, že máme Luci doma, že to její tělo zvládlo a začalo se regenerovat. Až po novém roce jsem se zlehka začala zajímat o vydání mé knihy. Přišel její čas a já ji celou napsala, vyfotila si obrázky postupů i kváskového pečiva do knihy, je to čistě má autorská práce.

Kniha vychází posledního říjnového dne u Albatrosu, bude k dostání v kamenných obchodech i na eshopu. Křest knihy se uskuteční v Knihovně ve Vranově nad Dyjí v pátek 18. listopadu 2016 od 17 hodin.

A jaké je moje poselství? Jděte za svými sny, nikdy nevíte, jak dlouho tu budete. Život je pomíjivý a je potřeba žít naplno tady a teď. "

Knihu vydává nakladatelství Albatros a seženete ji v knihkupectvích a na eshopu.

Krásné stránky, vonící chlebem, si pro vás nachystala sama autorka, Gabi Hradecká.

Ten nejlepší chléb upečete v troubě, která má funkci pečení s párou. Máme otestováno a doporučujeme! Velký výběr najdete TADY.

Fotogalerie