Články

Vychutnejte si lanýže ve Velkých Karlovicích

0

Šéfredaktorka Elly


Prosincové menu v zážitkové restauraci Vyhlídka, ve Spa hotelu Lanterna, jsme pro vás tentokrát vyjeli testovat s našimi dětmi. Byl to test tak trochu i pro nás. Děti už máme větší a jsou zvyklé, že je sebou bereme do restaurací i na jiné gastro výlety. Degustační večeři s námi zažili poprvé. Píšeme si jako rodiče velkou jedničku, protože byli po celý večer velice ukáznění a dokázali, že děti do restaurace patří - když se umí chovat.

Na nákup lanýžů vyrazili zástupci Resortu Valachy až do italského Piemontu. Tento kraj je lanýži přímo vyhlášený. Navštivili zde trhy, kde se prodávaly nejen lanýže, ale také výrobky z nich. Navštívili restaurace, ve kterých ochutnali ta nejlepší jídla z místního regionu a inspirovali se nejen na prosincové menu, ale také na Noc bílých lanýžů, která na Vyhlídce proběhla 19. listopadu.

Úroda bílých lanýžů byla letos kvůli suchu špatná a lanýže podražily, ale to, co se urodilo, je vynikající a rozhodně stojí za ochutnávku. Cena bílých lanýžů se letos šplhá až ke 120 tisícům korun za kilogram. Z nakoupených černých lanýžů je připravené menu, které můžete ve Spa hotelu Lanterna ochutnat až do konce prosince.

Doporučuji zvolit si k jídlu nabízený vinný doprovod. Opět je výborně doladěný a jídlo posune o stupínek výš. U mě tentokrát zvítězilo červené víno, podávané k hlavnímu chodu - Zweigeltrebe 2013 z vinařství Sedlák.

V prosinci vás navíc přivítá naprsto nádherně vyzdobený hotel. Nemohla jsem si odpustit se s vámi o několik dekorací podělit. Jsou totiž opravdu nádherné a i díky nim na vás dýchne pohoda blížících se svátečních dnů. Když k tomu ještě připadne sníh, bude dojem dokonalý!

Pohodová degustační večeře startuje kouzelným amuse bouche. Malou peckou, která má "pobavit vaše ústa" a připravit je na nadcházející chuťové orgie. Kulička plněná parmskou šunkou byla výbornou volbou.

Carpaccio s fenyklovým salátem, žloutkovou pěnou a opečenou bagetou bylo příjemným startem večerní degustace. Fenyklový salát je věc naprosto perfektní a v provedení špičkových kuchařů z Vyhlídky, měl výraznou, ale zároveň příjemně jemnou chuť. Carpaccio zaboduje prostě pokaždé. Krásně a velice jemně nakrájené plátky hovězího masa jsou top.

Tajarin - nejtypičtější pokrm Piemontu, k jehož dochucení se používají bílé lanýže. Vy toto jídlo v menu ochutnáte s černými lanýži. Žádná škoda, nelitujte. Jídlo, které se na první pohled tváří velice skromně, je provoněné typickou lanýžovou vůní. Jde o těstoviny - taglierini, což jsou vlastně tenčí tagliatelle. V Piemontu se podává s přepuštěným máslem a lanýži. Přesně tak toto jídlo najdete i ve Velkých Karlovicích. Jednoduché, ale za mě naprosto jedinečné.

Hlavní chod v oblíbené úpravě sous vide - vepřová panenka. Maso, které se díky pomalému vaření při nízké teplotě doslova rozplývá na jazyku. Panenku doplnilo jemné lanýžové pyré, velice chutná omáčka a kostičky grilované dýně. Opět nápad na jedničku, chuťově naprosto vyladěné jídlo. Když si na něm pochutnáváte, chcete, aby nikdy neskončilo. Vážně.

Dezert má být sladký. To je jasné. A tenhle opravdu byl. Čokoládové lanýže s ořechovým krokantem a vanilkovou zmrzlinou. Dezerty na Vyhlídce mě baví pravidelně. Je na nich vidět nápaditost a to, jak si kuchaři vyhrají nejen při vymýšlení dezertu, ale i při následné přípravě. Což vlastně u všech jídel. U dezertů mi to však přijde nejpatrnější. Zmrzliny a sorbety tady umí skvělé, na ně se vždycky těším. Kombinace plné chuti kvalitní čokolády, křupavého krokantu a jemné vanilkové zmrzliny byla pravou explozí dokonalých chutí.

Líbil se mi také nápad, že menu z lanýžu - hub, doplnily lanýže - čokoládové.

Ještě máte celkem dost času, abyste se na lanýžové menu do Velkých Karlovic vypravili. Stojí to rozhodně zato. Neotálejte. Už na začátku ledna toto menu vystřídá jiné. Od nového roku se bude skládat celkem z šesti pokrmů a vinného doprovodu. Takže se máte na co těšit.

Fotogalerie