Vylepšete své dezerty. Mátovým cukrem!

0

Šéfredaktorka Elly


Máta na zahrádce je vlastně takový plevel. Zasadíte jednu rostlinku a už za rok máte plantáž máty. Můžete si ji nasadit i do květináčů a užívat ji po celý rok. I v zimě. A proč zrovna máta?

Nejvíce vám pomůže při žaludečních obtížích. V tom je opravdová přebornice. Posiluje také nervovou soustavu, zlepšuje fyzickou kondici, používá se k vylepšení dechu, zvyšuje chuť k jídlu.

V zahradnictví a na trzích seženete mnoho různých druhů máty. Kromě nejznámější máty peprné stojí určitě za vyzkoušení máta jahodová, jablková, citronová, čokoládová... Každá malinko jinak voní, chutná i vypadá.

Kam s ní?

Rozhodně do čaje, v létě do vody s citrónem, kterou můžete popíjet celý den. V dezertech ladí s čokoládou, jahodami, ale i limetou. Hodí se do svěžích zeleninových i listových salátů a k nakládání masa. Uvařte si z máty sirup a v létě nezapomeňte na mojito.

Mátový cukr

Geniální ozdobou různých dezertů a míchaných nápojů, je mátový cukr. Vyrobíte si ho snadno. Připravte si ponorný mixér, ke kterému máte mixovací nádobu. Skvělý je ponorný mixér ETA Tasso.

Do nádoby dejte cukr krupice nebo cukr krystal a několik lístků máty. Mixujte tak dlouho, až je cukr zelený a nenajdete ani lísteček máty.

Tento cukr může ozdobit zmrzlinový pohár, mícháný alkoholický i nealkoholický nápoj, osvěžující kávu nebo jakýkoliv jiný dezert.

Fotogalerie