Zimní menu z beskydských lesů

0

Šéfredaktorka Elly


Zážitkové pobyty ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích můžeme doporučit ve všech ročních obdobích. Co takhle věnovat svým blízkým dárek v podobě pobytu nebo dokonalé večeře v tomto špičkovém hotelu? Co si pro vás zdejší skvělí kuchaři připravili na zimu?

Různé druhy hub, zvěřina, borůvky i jiné lesní plody, ale také třeba pohanka či bio sýry od farmáře: to jsou suroviny, které se prolínají novým zimní menu Spa hotelu Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích.

Kuchaři se při jeho tvorbě nechali inspirovat bohatstvím beskydských lesů a tradiční regionální gastronomií. V menu tak nechybí řada surovin, kterými se již předkové žijící ve zdejší oblasti Valašska zásobili na zimu a jež patří i dnes do valašské kuchyně. Nechybí ale ani tradiční valašské speciality v moderní zážitkové podobě.

Valašské lesy jsou například bohaté na houby. Ty se zimním menu prolínají v rozličných podobách. Novinkou je například hříbkový krém provoněný lanýžovým olejem s bramborami a kysanou smetanou. Připravený základ brambor, hříbků a smetany v polévkovém talíři je zaléván u stolu před zraky hosta. „K zimě patří hutné smetanové polévky, hříbkový krém je ideální pro zahřátí i doplnění energie. Směs pravých hřibů najdou hosté také v třeba v omáčce ke kuřecímu supreme či v risottu, v jiných pokrmech používáme hlívu a také lanýžový olej. Lanýže se u nás vyskytují vzácně, ale i ony k Valašsku patří,“ popisuje šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Zvěřinu v novém menu zastupuje jelenní kýta sika v sous vide úpravě s bramborovými špalky. Zajímavostí jsou i šneci z českých chovů s lanýžovým máslem. „Šneci nejsou jen francouzská delikatesa, i oni patřili do valašské a obecně české kuchyně,“ popisuje Pavel Václavík.

Spa hotel Lanterna spolupracuje i s regionálním dodavateli, například s Biofarmou Horut z nedalekého Rožnova pod Radhoštěm, která do Velkých Karlovic dodává své bio sýry. „Mezi hosty jsou velmi oblíbené. Pro zimní menu jsme připravili jako předkrm dolnopasecký sýr s borůvkovou omáčkou a pohankovými pukanci, jako dezert nabízíme cheesecake z dolnopaseckého sýra,“ dodává šéfkuchař.

Ve stálém menu mají čestné místo i tradiční regionální pokrmy – valašská polévka kyselice, halušky s brynzou a slaninou a také pravé valašské frgály od hotelové pekařky. V nabídce jsou frgály tvarohové, makové, povidlové a hruškové.

Spa hotel Lanterna je známý nejen důrazem na moderní krajovou gastronomii, ale i špičkové wellness služby, k nimž se pojí speciální výběr zdravých surovin. Hotel letos jako jeden z prvních v České republice do nabídky snídaní zařadil superpotraviny a každé ráno nabízí hostům čerstvé smoothie koktejly.

Fotogalerie