
Potřebujeme
- 250 g Schar mix B (bezlepková směs)
- 50 g Doves samokypřící (modrá)
- 3 dcl voda (na psylium)
- 50 ml vlažná voda (na kvásek)
- 1 lžíce psylium
- 20 g droždí
- 3 lžíce cukr moučka
- 1 lžíce olej
- špetka sůl
Postup
Z droždí, trošky cukru, 50 ml vody a 2 lžiček mouky (bude krásně bublat) uděláme kvásek. Necháme asi 10 minut vzejít. Mezitím si namočíme do 3 dcl vody psylium. Když máme vzešlý kvásek a zgelovatělé psylium, smícháme vše dohromady i s ostatními surovinami. Hotové těsto něčím zakryjeme ať neosychá.
Pokud nemáme Doves samokypřící, tak použijeme místo toho Schar C nebo celou várku dáme Schar B.
Ve vlažné troubě těsto kyne cca 30 minut, pak ho popřekládáme (já už všechno) uděláme buchty (buď plněné, nebo maličké na buchtičky s krémem) každou potřeme z boku olejem a uložíme do olejem vymazané formy. Necháme dokynout tak 15 minut (opět zakryjeme ať neoschnou) a upečeme jako chleba = Rozpálíme troubu na cca 230 °C se starým plechem dole, vložíme formu s buchtama a zapaříme (nalijeme vařící vodu dolů na starý plech). Po 10 minutách vyvětráme páru, vyndáme starý plech, stáhneme na 180 - 200 °C a dopečeme dozlatova.
Časy kynutí jsou orientační, v troubě nakynout rychleji (nesmí se to přehnat s teplotou, jinak si zabijeme kvasinky) na lince to bude delší.
Tip ze skupinky, někdo dává do formy jen válečky z těsta, které následně pokrájí cukrářskou stěrkou - buchty budou stejně velké
Recept od Lenky Jurečkové, foto Milada Godovská (skupina Bezlepkové recepty)




