Bezlepkové Honzovy buchty

Šéfredaktorka Elly

0

Ty nejlepší bezlepkové buchty, které jste kdy vyzkoušeli.

Potřebujeme

  • 250 g Schar mix B (bezlepková směs)
  • 50 g Doves samokypřící (modrá)
  • 3 dcl voda (na psylium)
  • 50 ml vlažná voda (na kvásek)
  • 1 lžíce psylium
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce cukr moučka
  • 1 lžíce olej
  • špetka sůl

Postup


Z droždí, trošky cukru, 50 ml vody a 2 lžiček mouky (bude krásně bublat) uděláme kvásek. Necháme asi 10 minut vzejít. Mezitím si namočíme do 3 dcl vody psylium. Když máme vzešlý kvásek a zgelovatělé psylium, smícháme vše dohromady i s ostatními surovinami. Hotové těsto něčím zakryjeme ať neosychá.

Pokud nemáme Doves samokypřící, tak použijeme místo toho Schar C nebo celou várku dáme Schar B.

Ve vlažné troubě těsto kyne cca 30 minut, pak ho popřekládáme (já už všechno) uděláme buchty (buď plněné, nebo maličké na buchtičky s krémem) každou potřeme z boku olejem a uložíme do olejem vymazané formy. Necháme dokynout tak 15 minut (opět zakryjeme ať neoschnou) a upečeme jako chleba = Rozpálíme troubu na cca 230 °C se starým plechem dole, vložíme formu s buchtama a zapaříme (nalijeme vařící vodu dolů na starý plech). Po 10 minutách vyvětráme páru, vyndáme starý plech, stáhneme na 180 - 200 °C a dopečeme dozlatova.

Časy kynutí jsou orientační, v troubě nakynout rychleji (nesmí se to přehnat s teplotou, jinak si zabijeme kvasinky) na lince to bude delší.

Tip ze skupinky, někdo dává do formy jen válečky z těsta, které následně pokrájí cukrářskou stěrkou - buchty budou stejně velké

Recept od Lenky Jurečkové, foto Milada Godovská (skupina Bezlepkové recepty)