Články

Jak relaxovat? Poradíme vám.

0

Šéfredaktorka Elly


Každý potřebuje někdy dobít baterky. Načerpat energii. Odpočinout si. Jak na to? Dáme vám deset užitečných rad, aby rok 2016 začal v klidu a bez stresu.

1. Dejte si "dvacet"

Už naše babičky věděly, že je dobré jít si po obědě na půl hodinky zdřímnout. Výraz "jdu si dát dvacet" zná snad téměř každý. Opravdu to funguje. Je vědecky dokázáno, že dvacet minut spánku uprostřed dne, tedy ideálně po obědě, vám dodá energii. Je to lepší, než si ráno dvacet minut přispat. Vyzkoušejte to.

2. Nebojte se říkat NE!

Bez výčitek svědomí. Nemůžete stihnout všechno, nemůžete pomoci všem. Rozvrhněte si své povinnosti, pracovní i povinnosti rodinné. Ve volném čase určitě můžete pomoct kolegyni s náročným pracovním úkolem. Ale dávejte pozor, aby vám tyto drobné laskavosti a drobnosti nezabraly veškerý volný čas. Nakonec to dopadne tak, že nebudete stíhat, budete ve stresu a hromosvodem bývají většinou ti nejbližší.

3. Myslete pozitivně

Není každý den svátek a ne vždy se všechno daří. Negativní myšlenky vám však v ničem nepomůžou. Naopak vám opět přivolají jen stres a nakonec i nemoci. Snažte se myslet na hezké věci, těšte se třeba na víkend, kdy vyrazíte s rodinou na hory nebo na večer, kdy si lehnete ke krbu s oblíbenou knížkou.

4. Dejte si kousek čokolády

Čokoláda zmírňuje deprese a odbourává stres. Nevěříte? Vyzkoušejte. Po kousku kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa určitě nepřiberete, ale zlepšíte si náladu.

5. Nadechněte se

Pořádné a správné nadechnutí pomáhá prokrvit nejen váš mozek, ale všechny orgány v těle. Ideální je každodenní, alespoň krátká, procházka na čerstvém vzduchu. Nacvičte si na kurzech nebo podle příruček správné dýchání. Uvidíte jak brzy se dostaví výsledek.

Vyzkoušejte jógový dech. V klidu si lehněte, třeba v zavřené ložnici a věnujte se svému dýchání. Jak na to najdete na webu Jóga online.

6. Čas na šálek čaje

Voňavá káva má něco do sebe. Ale šálek voňavého ovocného, černého, zeleného nebo bylinkového čaje, vám zaručeně uklidní mysl.

7. Udělejte něco pro sebe

Stačí si udělat jen drobnou radost, udělat něco málo jen pro sebe a uvidíte, jak vám hned bude lépe. Zajděte si ke kadeřnici a změňte své vlasy. Přistihnete se, že se více usmíváte a cítíte se trochu jinak. Lépe. Přihlaste se na cvičení. Uděláte něco pro své zdraví, hezké tělo a setkáte se s jinými lidmi. Vystřídejte oblečení v šatníku. Cokoliv, co vám udělá radost a rozzáří vaši tvář.

8. Dejte si panáka. Nebo sklenku vína.

Sklenka červeného nebo bílého vína každý večer nejen navodí příjemnou atmosféru, ale také pomůže vašemu zdraví. Je totiž prokázáno, že pití vína zvyšuje "dobrý" cholesterol a zároveň nemění hladinu toho "špatného". Sklenka vína denně pomáhá při prevenci srdečního infarktu.

9. Věnujte čas rodině

Nic vám nedodá více energie než čas strávený v příjemné společnosti vlastních dětí a milovaného partnera. Vyjeďte si na výlet, zajděte na krátkou procházku (tím zároveň splníte bod 5 a 7), pusťte si krásnou pohádku, zahrajte si společenskou hru. Možná to funguje tak, že při hře s dětmi vysajete trochu té jejich nekonečné energie.

10. Nehoňte se!

Naučte se plánovat .Práci i soukromý život. Budete tak mít více jasno v tom kolik času máte na jaký úkol a kolik času volna, určeného pro odpočinek. Snažte se plnit úkoly včas a nestresovat se s doháněním termínů. Jde to. Stačí jen chtít :-)

Fotogalerie