Jezte hravě zdravě. Jak na to?

7

Šéfredaktorka Elly


Dnešním dnem pro vás spouštíme pravidelné články z oblasti zdravé výživy. Odborníka, který dokáže poradit jak a co zdravě jíst, jsme hledali dlouho a pečlivě. Proto vám dnes chceme představit Hanku Rovnanikovou. Kdo to vlastně je?

Jmenuji se Haňule Rovnaniková a budu se vás snažit nakopnout zdravě a hlavně hravě jíst. Ke zdravému životnímu stylu také patří pohyb, pitný režim, spánek, relax...

Po porodu mé dcery jsem vážila 106 kg. Opravdu a vážně 106 kg?! Šílené číslo. Nechtěla jsem ho nikomu jen zmínkou prozradit a určitě chápete proč. Která žena se pyšní kily, které mají hranici za trojciferným číslem? Žádná, to vám povidám. A tak jsem se na sebe hezky koukla do zrcadla a veděla, že já takto opravdu vypadat nechci a nejen vypadat, ale víte jak se takový člověk cítí? Vše jde z těžka. Je mohutný, neohrabaný, zdraví na hromádce a vyjít schody do 7.patra opravdu nadlidský výkon!

Tak jsem věděla, že chci být fit! V žádným případě jsem si ani kouskem nepřipustila nějakou dietu, nejsem na diety. Člověk se snaží a stejně zklame protože jíst dva týdny citrony se fakt nedá :-D Vvšechna kila nabere zpět a dalších 10 navíc. To nebyla moje cesta. Miluju jídlo!

Vyměnila jsem všechny potraviny za ty zdravější. Ptáte se jak jsem věděla za které? Nevěděla. Učila jsem za pochodu. Jen ty základy jako jsou bílé pečivo, smažené, tučné, sladké a oblíbené bublinkové pití a to jsem vše vyměnila. Do lednice se mi postupně místo sladkých ochucených jogurtů a tavených sýrů, dostalo žervé, lučina a pořádné klasické jogurty. Maso a šunky jen s vysokým obsahem masa. Vejce, zelenina.

Začala jsem se zajímat o věci, které lidé jí. Co a proč jíst, jaké množství a poměry bílkovin, sacharidů a správných tuků. Tohle když člověk dokáže správně zkombinovat, může jíst hodně podobně jako předtím než začal s úpravou stravy. Den po dni jsem se učila nové věci a vše na sobě zkoušela. Váha klesala a já hubla pouze jídlem a pohybem kolem miminka a domácnosti. Když si tak vzpomínám, vážila jsem se opravdu minimálně, měla jsem ve skříni založené troje džíny, který jsem nosila před těhotenstvím a musela se do nich zase obléci!!

Chvilkama mi přišlo, že se nic neděje, ale ono se dělo. 30 kilo pouze zdravým stravováním, pak se to trošku zpomalilo a přidala jsem na pohybu. Cvičila po večerech na orbitreku, až mě chytilo opravdové fitness s činkama. Tak jsem se dopracovala na váhu 62 kilo s nějakým tím svalem nahoru a opravdu velmi užitečnými informacemi, které jsem tím vším získala. Naučila jsem se mít ráda! Bez toho by to nešlo, protože psychika hraje velikou roli, stejně tak jako spánek a odpočinek.

44 kilo dole a já už si mohu obléci všechny ty krásné věci, ve kterých si nepřipadám jako jitrnice. Dokážu vyběhnout 7 patro na třikrát a nemocná jsem nebyla opravdu velice dlouho. Třikrát zaklepat ;)

Budu se snažit naučit vás to, co jsem se naučila já a trochu vám nastínit, co to zdravý životní styl opravdu je a že tu čokoládu si jednou za čas dát opravdu můžete! A bacha, existuje i čokoláda, která je úplně nejzdravější. Opravdu! Ale o tom a dalších novinkách zase třeba příště .

Fotogalerie

  1. Šéfredaktorka Elly

    Já osobně už se nemůžu Hančiných rad dočkat :-)

  2. LenkaMa

    Velmi aktuální vzhledem k povánočnímu období :) Sem s nějakými recepty!

  3. katuskakre

    Hanička je skvělá,klobouk dolů, jak na sobě krásně zamakala a maká dál,sympatická a krásná maminka,jsem ráda, že mužů byt součástí její suprové skupinky na Facebooku "jak na to",stala se pro mě závislostí

    1. Hanule

      Dekujiii a verim ze to vsichni zvladnete!!! :) xx

  4. nayah

    Jsem moc zvědavá na tipy od Haňule, ale ten největší je, že člověk musí být rozhodnutý, že opravdu chce, protože každý známe tisíce výmluv (ať už našich nebo okolí), proč to nejde... mám málo času, nemám energii na to řešit jídelníček, nic mi nepomůže zhubnout, zdravá jídla mi nechutnají, vyzkoušel jsem různé diety a nakonec jsem stejně zase přibral...

    1. Hanule

      Ano! Musi to byt v hlave opravdu srovnano! Clovek se nesmi smirit s tim proc to nejde, ale hledat to, proc to pujde ! :) xx

      1. Hanule

        Hlavně bych doporučila změnit to myšlení :-)