Pain au Lait - francouzské mléčné houstičky

vejinek

0

Úžasné francouzské mléčné housky. Jsou tak dobré, že je ani nemusíte ničím namazat. Ale s domácím džemem nebo mléčnou marmeládou chutnají úplně neskutečně nebesky. S šálkem voňavé kávy jsou tím pravým svátečním jídlem.

Potřebujeme

  • 100 ml mléka
  • 1 lžička medu
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • za jednu hodinu k tomuto základu přidejte
  • 80 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • cca 300 g hladké mouky

Postup

Ve větší míse si smíchejte 100 ml mléka, med, 150 g hladké mouky a půl kostky rozdrobeného droždí. Vymíchejte hladké těsto. To nechejte přikryté odpočívat hodinu na teplém místě. Já celou mísu zabalím do velkého mikrotenového sáčku (původně sáčky do koše).

Po hodině kynutí přidejte zbytek surovin. Máslo použijte rozpuštěné a vychlazené. Mělo by vám vzniknout hladké, nelepivé těsto, které opět necháte hodinu kynout. Kdo má pekárnu na chleba, může použít program TĚSTO, dvakrát po sobě a nechat si těsto pohodlně vykynout i umíchat v pekárně.

Vykynuté těsto rozdělte na 20 dílků. Z těch uválejte na pomoučeném vále malé úzké housky, které můžete ještě shora dvakrát naříznout žiletkou, aby vypadaly opravdu jako francouzské „pain au lait“, ve kterých zářezy většinou bývají. Já jsem řezala, řezala, ale těsto extrémně kynulo, takže se mi zářezy téměř ztratily.

Připravené housky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou nebo rozšlehaným žloutkem, jak chcete. Já jsem je následně ještě lehce přecukrovala, takže jsem použila pouze vodu.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut. Houstičky však při pečení hlídejte a teplotu s délkou pečení přizpůsobte vaší troubě. Barva hotových housek by měla být světlá.

Nechejte úplně vychladnout a podávejte nasladko – na snídani, svačinu, večeři nebo jen tak k dobré kávě.