Srnčí ragú se žampiony

janasohlichova

0

Vynikající hlavní chod, který rozhodně potěší každého milovníka masa. Navíc je zvěřina výživná, lehce stravitelná a také obsahuje minimum tuku.

Potřebujeme

  • 600g Srnčí maso (např. plec)
  • 50ml Koňak
  • 3 lžíce Olivový olej
  • 50g Slanina na kostičky
  • dohromady 200g Kořenová zelenina nakrájená na plátky (mrkev, petržel, celer)
  • 1ks Červená cibule
  • 1-2 stroužky Nasekaný česnek
  • 5 kuliček Nové koření
  • 5 kuliček Pepř celý
  • 2ks Bobkový list
  • 1 lžíce Krupicový cukr
  • 1 ks Malý rajčatový protlak
  • 1 lžíce Vinný ocet
  • 2 kolečka Citron
  • 150g Žampiony
  • 300-400ml Voda nebo vývar
  • 250ml Červené víno
  • Hladká mouka
  • Koření na zvěřinu
  • Sůl

Postup

Maso nakrájíme na kostky (2,5 cm), promícháme s koňakem a necháme 15 minut odležet. Mezitím připravíme zeleninu.
V kastrolu rozpálíme polovinu oleje, zprudka opečeme maso a zaprášíme moukou (cca 2 lžíce), pak ho vyndáme a necháme chvíli stranou.
Přidáme zbylý olej a slaninu, kořenovou zeleninu a osmahneme ji dorůžova. Přihodíme cibuli, česnek a celé koření a dále opékáme dozlatova. Posypeme cukrem a mícháme, dokud nezkaramelizuje. Vratíme maso, vmícháme protlak, plátky citronu bez bílé kůry, koření na zvěřinu a ocet.
Podlijeme do dvou třetin vodou (vývarem) a částí vína. Osolíme a pečeme v troubě při 160–180 °C cca 1,5hod.
Občas zamícháme a podlíváme pokud je potřeba a asi v polovině přidáme houby.
Když je maso skoro měkké, vlijeme zbylé víno a dusíme úplně doměkka a do zhoustnutí, asi další půl hodiny. Nakonec ragú doladíme solí, cukrem, octem či citronovou šťávou.

Podáváme s domácími, opečenými bramborovými noky či hladce vyšlehanou bramborovou kaší.
Tip: Vyzkoušejte jako přílohu např. Bramborovo-celerové pyré
Brambory společně s celerem uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, rozmačkáme, přidáme kousek másla a teplého mléka a vyšleháme ručním šlehačem na hladké pyré.

Pozn.: Pokud neseženete zvěřinu, vhodná alternativa může být např. hovězí maso.

Náš tip: Vyberte si koňak na Alkohol.cz