Recepty

Zdravá bábovka ze špaldové mouky

Šéfredaktorka Elly

0

Bábovky jsou oblíbené u dětí i dospělých. Můžete je zabalit ke svačině nebo podávat jako chutný dezert ke kávě. Vyzkoušejte zdravou celozrnnou variantu a mlsejte bez výčitek svědomí.

Potřebujeme

  • 250 g špaldová celozrnná mouka
  • 250 g měkký tvaroh
  • 100 ml slunečnicový oleje
  • 100 ml mléko
  • 4 ks vejce
  • 150 g třtinový cukr
  • 1/2 sáčku prášek do pečiva
  • trochu oleje a mouky na vymazání a vysypání formy

Postup

Vejce vyšleháme s cukrem a olejem. Poté přidáme tvaroh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k tekutým surovinám.

Podle toho, jak máme tuhý nebo řídký tvaroh, se nám může stát, že budeme muset přidat ještě trochu mouky nebo naopak trochu mléka. Těsto by nemělo být ani moc tuhé, ani moc řídké.

Formu na bábovku vymažeme trochou oleje a vysypeme moukou. Těsto do ní nalijeme a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 45 minut. Bábovka je dopečená tehdy, kdy do ní vpíchneme špejli, kterou vytáhneme suchou, a ne obalenou těstem.

Vyklopíme, necháme trochu vychladnout a posypeme trochou cukru.