Recepty

Snadný a rychlý tvarohový koláč s malinami

vejinek

0

Výborný tvarohový dezert se stane oblíbencem ve vaší kuchyni.

Potřebujeme

  • 1 balení rozválené křehké těsto z Lidlu
  • 500 g plnotučný tvaroh
  • 2 ks vejce
  • 150 ml smetana
  • vanilkový extrakt, vanilkový prášek nebo vanilková pasta na dochucení
  • 80 g cukr
  • ovoce – maliny, jahody, borůvky – spíše drobnější plody
  • KŘEHKÉ TĚSTO NA KOLÁČE:
  • 150 g změklé máslo
  • 100 g cukr moučka
  • 200 g hladká mouka
  • 2 ks žloutek
  • špetka sůl
  • pár kapek esence z pomerančových květů (není nezbytně nutné, dodá zajímavou chuť)

Postup

Troubu si předehřejte na 170 °C, s klasickým horním i dolním ohřevem. Rošt umístěte do spodní části trouby.

Křehké těsto rozbalte a připravte do kulaté formy o průměru cca 28 cm. Těsto je v balení připravené na pečícím papíru a formu bude určitě přesahovat.

K upravení velikosti přímo na formu vám jednoduše pomůžou čisté nůžky, kterými ustřihnete papír i těsto zároveň, do požadovaného tvaru.

Z ustřihnutého pruhu těsta poté dotvarujete okraje, které nám ve formě naopak chybí. Přitiskněte k sobě a pěkně celý okraj upravte.

Tvarohy dejte do misky a vyklepněte k nim vejce, přisypejte cukr. Množství cukru uvedené v receptu můžete upravit podle své vlastní chuti, protože někdo má raději sladké dezerty, jiný méně sladké.

Směs tvarohu, cukru a vajec pořádně promíchejte, až je směs hladká, stejnobarevná a nejsou v ní kousky nepromíchaných vajíček a cukru. Tvarohovou náplň dochuťte špetkou vanilky a přilijte smetanu, kterou opět důkladně vmíchejte do směsi, až je hladká.

Nezapomínejte ochutnávat. V této chvíli můžete přidat ještě cukr, pokud se vám náplň zdá málo sladká.

Připravenou tvarohovou náplň nalijte do formy, na těsto. Uhlaďte povrch a do náplně vmáčkněte ovoce. V našem případě to byly mražené maliny, které jsme před použitím nerozmrazovali.

Dejte péct do vyhřáté trouby, ve které koláč zůstane 40 – 50 minut. Okraje koláče by měly trochu ztmavnout.

Po vytažení z trouby nechejte asi hodinku vychladnout, aby se koláč dobře krájel.

TIPY

  • MÍSTO KULATÉ FORMY MŮŽETE POUŽÍT I PLECH O VELIKOSTI TROCHU MENŠÍ NEŽ JE VYVÁLENÉ KŘEHKÉ TĚSTO. MENŠÍ PROTO, ABY SE OKRAJE ZVEDLY A VYTVOŘILY OKRAJ KOLÁČE, ZE KTERÉHO NEBUDE PŘETÉKAT TVAROHOVÁ NÁPLŇ.

  • POUŽÍT MŮŽETE JAKÉKOLIV OBLÍBENÉ OVOCE, FANTAZII SE MEZE NEKLADOU. KOLÁČ TAK BUDE POKAŽDÉ TROCHU JINÝ.

  • MÁTE-LI TEKUTĚJŠÍ TVAROH (ČASTO TO BÝVÁ TEN Z VANIČKY), POUŽIJTE JEN 100 ML SMETANY.

  • VYZKOUŠEJTE TENTO RECEPT S LISTOVÝM TĚSTEM. CHUTNÁ TAKÉ VÝBORNĚ.

  • NECHCETE KUPOVANÉ TĚSTO? PŘIPRAVTE SI KŘEHKÉ TĚSTO PODLE NAŠEHO RECEPTU.

Změklé máslo spolu s cukrem, žloutky, solí a esencí z pomerančových květů utřete do hladké hmoty. Přidejte mouku. Těsto se nesmí lepit, takže podle potřeby můžete maličko mouky přisypat. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a dejte asi na hodinku do lednice.

Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na plát tenký asi 5 mm. Můžete si pomoci tím, že z vrchu i zespodu těsta dáte potravinářskou folii, těsto se tak nebude lepit.

A teď můžete s těstem pracovat tak, jak vyžaduje váš recept.