Kolečkový chleba

vejinek

0

Děti mají tento chleba rády proto, že má netradiční a veselý tvar. Dospělí zase proto, že vydrží dlouho krásně vláčný a chutný.

Potřebujeme

  • POTŘEBUJEME NA DVA BOCHNÍČKY (KOLEČKA):
  • Kolečkový startér:
  • 10 g instantních kvasnic
  • 200 ml vody
  • 100 g hladké mouky
  • Těsto:
  • 180 g vařených vychladlých brambor rozmačkaných na kaši
  • 580 g mouky (hladké, nebo různých směsí světlé a tmavé chlebové v poměru jaký máte rádi jen doporučuji nepoužívat moc žitné)
  • 200 ml vody
  • 45 g medu
  • 15 g soli

Postup

Začneme večer tak, že si vytvoříme startér kolečka: v misce smícháme ingredience na startér a necháme zakryté v ledničce přes noc.

Ráno smícháme všechny další ingredience a přidáme startér. Chvíli hněteme v robotu ,či ručně, dle toho jak je vybavena vaše domácnost.

Necháme kynout asi 1,5 hodiny.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvoříme bochánky. Shora pomoučíme a uprostřed uděláme díru. Vytvořený kruh přesuneme na plech, shora nařízneme a necháme ještě asi 20 minut kynout.

Pečeme v troubě vyhřáté na 225 °C asi 40 minut.