Články

7 rad jak prodloužit životnost brýlí

0

Šéfredaktorka Elly


Máte své oblíbené sluneční brýle, které vám sluší, perfektně sedí a nestály málo peněz? Dávejte si na ně pozor a dobře se o ně starejte. Pokud je totiž u sebe nosíte neustále, zrychluje se jejich opotřebení. Česká firma Relax, která má ve své nabídce krásné brýle za dobré ceny, nabízí několik užitečných rad.

A to tak, aby s vámi vydržely déle než vzpomínka na loňské léto. :-)

Prevence, prevence, prevence, prevence

Prevence, slovo, které se odteď stává vaší mantrou. Zdá se, že význam skrytý za tímto slovem je postačující léčivou formulkou, jak se o brýle starat.

Prostě předcházet poškození.

Znalost a úspěch se však skrývá v detailu. Prevence je v podstatě medicína, která vašim brýlím zajistí „zdraví“ po dlouhá léta. Pojďme si spolu postupně projít všechny kroky, jak na to. Uvidíte, že to vy, a ve výsledku hlavně váš zrak, velmi ocení.

1. Chraň a pečuj!

Zajistěte svým brýlím pohodlí a ochranu! Všichni známe následující scénář. Ráno popadnete brýle a hodíte je do tašky. Tam se potkávají s vašimi klíčemi, telefonem, propiskou a… šrámy na sklíčku jsou na světě.

Pořiďte proto svým ochráncům zraku minimálně ochranný látkový pytlík. Ještě více však doporučujeme pevné pouzdro, které zamezí nejrůznějším malým předmětům, aby se k brýlím dostaly a zabránily tomu nejhoršímu zranění – poškrábání.

2. Správně uchop!

Zdá se, že je to banalita, ale správné uchopení a nasazování brýlí je pro jejich dobrý stav a pevnost velmi důležité. Platí zásada, že při manipulaci používáme obě ruce.

Pokud brýle uchopíme pouze na jedné straně, je veškerá tíha ponechána právě na jedné bočnici a namáháme tím její kloubek. V dlouhodobém horizontu to způsobuje rozviklanost brýlí, které vám po takové neopatrnosti už nebudou pěkně sedět tak, jako doposud.

3. Správně odkládej!

Nikdy, skutečně nikdy, nepokládejte brýle dolů čočkami a to především na tvrdé povrchy. Riskujete tím opět poškrábání sklíček, které v žádném servisu nedokáží odstranit. Na dodržování této zásady dbejte především u brýlí, které nemají obroučky, nebo mají rámy poloviční.

Vyberte si bezpečné místo, kam brýle budete pravidelně odkládat. Odvděčí se vám za to dlouhověkostí! Nejlépe viz bod jedna – do pevného pouzdra. I přes mimořádnou tvrdost čoček, může nesprávná manipulace způsobit jejich nenávratné poškození.

Velice často si sluneční brýle zničíme v autě. Existují přitom vychytané držáčky na stínítko, do kterých se brýle dají upnout a vy je

  • budeme mít neustále po ruce
  • nebudete muset hledat kam je v autě "vrzout" aby se zase nepoškrábaly
  • nerozsednete je, což je hodně časté

4. Udržuj v čistotě!

To jste asi čekali, ale jak brýle dokonale vyčistit a přitom nepoškodit? Agresivní věci jako je náš pot nebo mořská voda, dávají povrchu brýlí hodně zabrat a ty se pak loupou, škrábou nebo ztrácí leks.

Třeba u moře zůstávají po odpaření na sklíčkách ostré krystalky mořské soli, které je pak poškrábou a všichni již víme, že na šrámy v čočce není účinného léku.

Základ je investovat málo do čistícího setu složeného ze speciálního kapesníčku z mikrovlákna a k tomu určené tekutiny, a vyhnout se velké investici do nových brýlí.

Rozhodně si nepleťme sklíčka brýlí s monitory. Přípravky, které dokonale čistí obrazovky telefonu nebo počítače, nejsou určeny pro čištění čoček brýlí!

Seženete to přímo v některé z našich prodejen, kde vám velmi rádi pomohou s výběrem, nebo si to nechte poslat z eshopu rovnou domů.

Za žádných okolností nepoužívejte k čištění své tričko ani papírový kapesník! Třením o necitlivé materiály vznikají na povrchu skla oděrky a škrábance.

Pokud se vám dostanou nečistoty do hůře dostupných míst, použijte kapičku běžného tekutého mýdla, s láskou je opláchněte VLAŽNOU VODOU a jemně osušte.

Brýle však nikdy nečistěte nasucho!

5. Pozor na teplotu!

Nevystavujte své brýle náhlým změnám teplot, ano, týká se i slunečních brýlí, které nejsou na extra vysoké teploty uzpůsobeny.

Když například odložíte své brýle na palubku v autě, čelní sklo působí v přímém slunci jako lupa. Materiály se roztahují a vzniká pnutí.

A naopak.

V zimě se materiály zase smršťují a opět v konstrukci brýlí vzniká pnutí a tam kde to nevydrží to... praskne.

Tohle se platí tehdy když brýle nemáte na sobě. Nezapomeňte totiž, že i když jste v horku nebo zimě a brýle máte na sobě, přejímají částečně vaši teplotu a nejsou tedy tak přmo vystaveny horku nebo chladu.

6. Včas opravuj!

Nosíte brýle často? Pak se vám velmi snadno může stát, že se rozviklají a už nebudou tak hezky držet. Postačí přitom obyčejné dotažení šroubků v kloubu brýlí.

Pokud nemáte k dispozici speciální malý šroubováček, vyhledejte servis u nás na prodejně nebo v optice a šroubky nechte dotáhnout profíkem. To platí také, když vám vypadne sklíčko a chcete ho vsadit do obroučky sami.

7. Miluj a opatruj!

Zásada, jejíž význam se blíží nekonečnu. Tu pěstujme vždy a všude. Ať už venčíte vašeho psíčka, jdete s přáteli na večeři, nebo vaše oblíbené brýle vytahujete z pouzdra.

Nesprávné je také nošení slunečních brýlí ve vlasech. Vaše hlava je vždy širší než ta část v úrovni vašich očí. Brýle se tlakem rozšiřují a to namáhá především bočnicové klouby. Zároveň si často do vlasů dámy nanášejí nejrůznější fixační laky, které mají chemické složení. Odstranění vlasového laku nebo makeupu z čočky je náročné.

Sečteno a podrtženo

Možná si ani neuvědomujete, co vše působí škodlivě na vaše brýle. Milujte své brýle a pečujte o ně s láskou.

Zdroj: Relax

Fotogalerie