Potřebujeme
- 3 kg třešně
- 2 l voda
- suroviny, které dávkujeme podle získané šťávy
- 400 g cukru na 500 - 600 g třešňové šťávy
- 7 g kyseliny citronové na 500 - 600 g třešňové šťávy
Postup
Uvedené suroviny jsou na 3 litry šťávy.
Třešně dejte vařit s vodou doměkka. Při vaření je průběžně rozmačkávejte vařečkou. Pomoc si můžete také mačkadlem na brambory.
Až jsou třešně měkké a rozvařené, propasírujte a přeceďte je přes cedník. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a ještě chvíli vařte, dokud se cukr nerozpustí.
Naplňte do připravených, čistých a vyhřátých sklenic. Víčko potřete slivovicí (nebo třešňovicí) a zavíčkujte. Klidně můžete šťávu ještě zavařit.
Zavařená šťáva vydrží určitě déle. Tu nezavařenou raději skladujte v chladnu a temnu. I ta by vám minimálně přes léto měla vydržet.