Články

Pottermánie: část druhá

0

Šéfredaktorka Elly


V průběhu desetiletí se prodalo více než 450 miliónů knih o čaroději Harry Potterovi, což přispělo k tomu, že se z Joanne Kathleen Rowlingové stala první miliardářka mezi spisovateli. Tato sedmidílná sága byla přeložena do 78 jazyků a prodávala se ve více než dvou stech zemí po celém světě.

V roce 2010 prohlásila J. K. Rowlingová v rozhovoru s Oprah Winfrey, že pravděpodobně nebude více knih o Harry Potterovi. Vše se však změnilo v roce 2013, kdy byla zveřejněna zpráva, že se připravuje divadelní hra, která má být pokračováním příběhů Harryho Pottera. Název byl znám téměř od začátku – Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prokleté dítě – neoficiální český název).

V Česku opět získala práva k vydání firma Albatros, překladu se ujme Petr Eliáš. Nutno ovšem podotknout, že autorkou hry není samotná J. K. Rowlingová, nýbrž John Tiffany a Jack Thorne. Ti se ujali příběhu, který Joanne vytvořila a zpracovali jej do podoby divadelní hry. A stejně tak se i Prokleté dítě bude prodávat – jako scénář k divadelní hře.

Nový příběh z potterovské ságy se začal prodávat v Anglii a USA 31. července 2016 – tedy na Harryho 36. narozeniny (narodil se 31. července 1980). Během prvních hodin prodeje se jen ve Velké Británii prodalo 680 tisíc výtisků, v USA se tři dny po začátku prodeje rozprodalo již dva miliony kopií scénáře.

O co vlastně v novém díle půjde? Jedná se o sequel, odehrávající se 19 let po Relikviích smrti (v podstatě navazuje na poslední kapitolu) a postava Harryho Pottera ustupuje do pozadí, jako stárnoucí otec tří dětí pracující na Ministerstvu kouzel. Hlavní úlohu zde přebírá jeho nejmladší syn – Albus Severus Potter, který, stejně tak jako kdysi Harry, se musí vyrovnat se svým rodinným dědictvím – není z toho ale dvakrát nadšen. Zbytek příběhu si však budete muset přečíst sami J

Co se týče dosavadních reakcí na hru, ta je hodnocena velmi kladně – někteří kritici ji ohodnotili i pěti hvězdami přesto, že při obsazení docházelo k velkým rozepřím, například o obsazení černošské herečky do role Hermiony Grangerové. Avšak od vydání knižní podoby se v diskuzních fórech, na Twitteru i Facebooku Harryho Pottera objevuje značná kritika ze strany fanoušků.

„Je tu ještě někdo, kdo znovu čte všech sedm dílů Harryho Pottera jen proto, aby smazal ten strašný zážitek z Prokletého dítěte?“ ptá se Megan Willettová na svém Twitteru. Jena Burtonová na této sociální síti píše: „Nemůžu uvěřit, že jsem právě promarnila část svého života na Prokletém dítěti. Prooooč? Jak může být něco tak hrozné!“.

Brzy vám přineseme čtenářskou recenzi nového příběhu Harryho Pottera a uvidíme, kolik je na těchto názorech pravdy.

Autorka rozhovoru, Černá Mamba, je žena, jejíž jazyk je ostřejší než samurajský meč Kevina Costnera. Pokud zrovna nebrousí meče, tak se zaobírá četbou knih od různých autorů a snaží se pochopit filmy Nicolase Cage. Kdyby mohla, přejmenovala by se na Černou Mambu Gilmorovou. Ve volném čase se snaží vymyslet lék na rakovinu a kryt na ozonovou díru.

Fotogalerie