Články

Boj za lepší toalety pro školáky

0

Šéfredaktorka Elly


Jak vypadají toalety na škole, kam chodí vaše děti? Jsou čisté a voňavé nebo je spíš o strach na ně vejít? V mnoha školách je hygienické zázemí ještě z doby, kdy se před mnoha a mnoha lety školy stavěly. Jenže právě teď má i vaše škola šanci něco s tím udělat.

Průzkum, který proběhl v loňském roce mezi řediteli základních škol a školními psychology, ukázal, že stav hygieny na českých školách a školkách, se oproti dřívějšku sice mírně zlepšil, ale stále není zdaleka vyhráno. Mnozí školáci a předškoláci totiž denně musí bojovat nejen s nedostatečným množstvím hygienických potřeb na toaletách, ale i s absencí soukromí. Na zlepšení tohoto stavu ale bohužel většině škol schází finanční prostředky.

Tato situace není lhostejná značce Domestos, která v letošním roce přichází již se třetím ročníkem soutěže Domestos pro školy. Ta se v předchozích letech setkala s velkým nadšením jak ze strany škol, tak i z řad rodičů a dětí. Ve druhém ročníku soutěže se na webových stránkách projektu zaregistrovalo téměř 50 000 rodičů. V rámci projektu plnily školy a školky různé kreativní a nenáročné aktivity na zlepšení prostředí školních toalet a umýváren. Děti se se všemi úkoly popraly s velkým nadšením a nové „zlepšováky“ si oblíbily tak moc, že se jich nechtěly vzdát ani po skončení soutěže. Celkem se zúčastnilo 237 mateřských škol a 187 základních škol.

Projekt probíhal od září do listopadu 2015 a prostředí školních toalet se tak podařilo zlepšit pro 12 461 dětí! Čtyři školy vyhrály finanční odměnu na základě počtu bodů a čtyři školy na základě přepočtu bodů na počet studentů. Každá z vítězných škol a školek pak obdržela také šek na výběr zboží od partnerů projektu Rako a Ravak. Sto dalších bylo odměněno produkty Domestos na údržbu školních toalet.

Jak školy peníze využily?

Vítězné školy a školky se rozhodly odměnu využít k rekonstrukci toalet. V současné chvíli již rekonstrukce na některých školách proběhla, zbývající ji zrealizují v průběhu letních prázdnin. S výsledky rekonstrukce jsou všechny školy nesmírně spokojené. „Každý ředitel by měl vědět, zda mu stojí za to vynaložit trochu námahy a úsilí za zisk nádherné finanční částky na investici do zlepšení prostředí školy. Většinou se řeší pomůcky, vybavení tříd, ale na opravu toalet dojde až ve chvíli, kdy jsou v naprosto havarijním stavu, což je špatně… Dříve na ni ale bohužel nezbývají finanční prostředky. Díky vítězství v projektu Domestos pro školy jsme si konečně mohli dovolit rekonstrukci toalet a výsledek si nemůžeme vynachválit,“ říká Radmila Zelená, ředitelka ZŠ a MŠ Podbřezí.

A jak to bude letos?

Školy a školky se do třetího ročníku projektu Domestos pro školy mohou zaregistrovat od 1. června 2016 dále kdykoliv v průběhu trvání soutěže. Cílem projektu je zlepšení hygienických podmínek ve školách a školkách, a to i díky maličkostem, které nejsou podmíněné financemi. Kromě zvelebení školního prostředí je pak motivací i peněžitá výhra pro školy (dvě ZŠ vyhrají 100 000 Kč, dvě ZŠ vyhrají 80 000 Kč, čtyři ZŠ vyhrají 60 000 Kč) a školky (dvě MŠ vyhrají 80 000 Kč, dvě MŠ vyhrají 60 000 Kč, čtyři MŠ vyhrají 50 000 Kč), která je určena primárně na rekonstrukci toalet. První 4 školy a 4 školky získají také cenu ve zboží od partnerů projektu – Rako (keramické obklady) a Ravak (sanitární vybavení). Dalších 100 škol a školek obdrží šek na produkty Domestos.

Školu lze již teď registrovat na webu www.domestosproskoly.cz, kde budou od 1. 10. 2016 do 31. 12. 2016 postupně zveřejňovány soutěžní aktivity. Těch bude celkem pět a jejich úkolem je především vylepšit prostředí toalet. Pomoci však mohou i rodiče, a to jak hlasováním pro fotky vybrané školy, tak i nákupem výrobků značky Domestos, za které mohou darovat škole body potřebné pro úspěch v soutěži. S registrací rozhodně neotálejte, prvních sto zaregistrovaných škol se může těšit na odměnu v podobě dárků pro děti. Ocenění můžete navíc získat i Vy a to tak, že zastřešíte projekt na Vaší škole a v případě jejího vítězství se budete těšit i ze speciální ceny „Guru školy”. Více informací naleznete na stránkách projektu www.domestosproskoly.cz.

Líbí se vám akce? Tak neváhejte a zapojte i vaši školu, učitele a další rodiče. Třeba právě na vás se usměje štěstí.

Fotogalerie