Recepty

Kohout na víně neboli "Coq au vin"

vejinek

0

Vyzkoušejte francouzský klasický recept. Stačí vám k tomu jen mladý kohoutek a pár dalších surovin.

Potřebujeme

  • 1 kohouta (použila jsem stehna a prsa, ze zbytku je skvělý vývar)
  • 0,5 l kvalitního červeného vína (použila jsem suché burgundské)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 3 lžíce rajčatového pyré , nebo protlaku
  • 1 lžička povidel
  • Sůl, pepř
  • Bylinky: 2 snítky tymiánu, 1 snítka rozmarýny, 2 bobkové listy
  • 250 g uzené slaniny
  • ¼ bulvy celeru
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • 70 g másla

Postup

Kohouta rozdělíme na porce. Stehna na dvě části. Prsa jsem nechala vcelku. Záleží ale na velikosti opeřence.

Nejlépe je k vaření použít nějaký velký těžký hrnec, který dobře drží teplo. Litiňák se mi tedy jevil jako nejlepší.

Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku do sklovata. Přidáme jednotlivé porce masa na necháme krátce osmahnout. Přidáme bylinky, řapíky celeru rozkrojené na větší kusy a zalijeme červeným vínem. Maso musí být ponořené. Pokud nestačilo víno tak přidejte ještě vývar. Osolíme, opepříme. Nakonec dáme rajčatové pyré a povidla . V originál receptu byla rybízová marmeláda, ale tu jsem nemohla najít , použila jsem teda to co jsem měla první po ruce a rozhodně to nebylo na škodu.

Zakryjeme poklicí a necháme lehce táhnout 2,5-3 hodiny.

Asi 15 minut před koncem varu osmažíme uzenou slaninu nakrájenou na proužky. Slaninku vyndáme z pánve a na tuku který se vysmažil opečeme na kostičky nakrájenou petržel a celer. Vyndáme je a dáme bokem , na pánev přidáme (je-li to třeba) malinko oleje a osmažíme nakrájenou mrkev.

Zeleninu přidáme k dusícímu se kohoutovi. Necháme ještě 10 minut provařit. Maso vyndáme, sporáku přidáme na grádech a omáčku necháme zredukovat do potřebné hustoty. Nakonec zjemníme máslem.

Podáváme s osmaženou slaninkou, rustikálním chlebem, nebo případně se šťouchanýma bramborama hezky doladěnýma cibulkou.

Partnerem tohoto receptu je eshop s kvalitním alkoholem - Alkohol.cz