Špagety s dýní a špenátem

Šéfredaktorka Elly

0

Dýně - plody podzimu, hrají všemi barvami. Stejně jako podzim. Žlutá, oranžová, červená, zelená. Z mnoha desítek jedlých druhů dýni si vyberte tu svou a pusťte se do vaření.

Potřebujeme

  • 400 g špagety
  • 1 kus dýně hokkaido
  • 300 g čerstvý špenát
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 2 hrsti dýňová semínka
  • dýňový olej
  • kvalitní slunečnicový oleje
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř
  • sušená bylinková směs

Postup


Dnešní recept je úžasný. Když nepotřebujete mít na talíři každý den maso, tak dýňové špagety jsou ideální oběd.

dýňové špagety

Ve velké pánvi rozehřejte trošku oleje. Stačí 1 lžíce. Použijte kvalitní pánev, ve které se nebude jídlo přichytávat. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, ke které asi po třech minutách přidáte nasekaný česnek.

Dýni hokkaido (nebo jinou dýni, kterou máte) nakrájejte na kostičky. Vhoďte ji do pánve k cibuli a česneku. Ochuťte solí a pepřem. Já jsem navíc použila sušené bylinky a květy „skotské louky“. Promíchejte a chvilku opékejte, asi pět minut. Lehce podlijte vodou (zhruba 150 ml) a přikryjte poklicí. Duste doměkka, což bude trvat déle při větších kostkách dýně, naopak kratší dobu při menších kostičkách. Proto občas kontrolujte v jakém je dýně stavu, ať ji příliš nerozvaříte.

Uvařte špagety.

dýňové špagety

Hotovo? Dýně je měkká? Do pánve přidejte špenát, přiklopte na chvíli opět poklicí, jen tak na dvě, tři minuty. Špenátové listy zavadnou. Promíchejte, ochutnejte, a když je potřeba, tak ještě dochuťte solí.

Dýňová semínka opečte na suché pánvi, na střední teplotu. Kdy jsou hotové? Začnou praskat a křupat.

Do velké pánve s dýňovou směsí přidejte scezené špagety. Trochu vody si nechejte v hrnku stranou. Touto vodou z těstovin můžete později docílit toho, že špagety budou krémovější a vláčné. Přidejte ji podle toho, kolik zbylo vody po dušení dýně.

Špagety promíchejte s dýňovou směsí a servírujte na talíř.

Na talíři posypejte dýňovými semínky a zakápněte výborným dýňovým olejem.

dýňové špagety