Články

Užijte si klidu Orlických hor

0

Šéfredaktorka Elly


Máte v plánu vyrazit na prodloužený víkend někam v České republice? Děti mají zanedlouho podzimní prázdniny a my pro vás máme super tip. Orlické hory.

Orlické hory najdete v severovýchodních Čechách, na hranicích s Polskem. Nenajdete v nich žádné závratné kopce. Nejvyšší je Velká Deštná, s pouhými 1115 m n.m. Horami protéká řeka Orlice, podle které získaly svůj název.

My jsme naše putování po Orlických horách startovali z obce Bartošovice v Orlických Horách. Z malé vesničky, která se táhne podél cesty, blízko polských hranic. Blízko najdete třeba Rokytnici v Orlický horách, Klášterec nad Orlicí nebo Žamberk.

Obývali jsme malou dřevěnou chalupu na polosamotě. S krbem, venkovním ohništěm a útulným dřevěným interiérem. Prostě to pravé pro relaxační dovolenou. V této oblasti je co dělat po celý rok. Můžete se vydat na procházku, delší túru nebo v zimě na lyže či běžky. A když rostou, tak samozřejmě na houby. Všude je tady lesů více než dost.

Kromě hub tady samozřejmě narazíte v lesech na velké množství válečného opevnění. Bunkry a tvrze, některé polorozbořené, jiné v perfektním stavu, do dalších se můžete jít dokonce podívat na prohlídku. Pro nadšence doporučujeme navštívit Vojenské muzeum Králíky nebo prohlídku opevnění v Lichkově.

Perfektním místem, které určitě nemůžete minout, je Zemská brána. Skalnaté údolí divoké Orlice je přírodní rezervací. Vaše putování můžete začít u kamenného mostu s jedním obloukem, který postavili čeští a italští kameníci v letech 1900 – 1903. Podél řeky se vydáte dál, až k Pašerácké lávce. Dále při cestě narazíte na pěchotní srub nebo pověstmi opředenou Ledříčkovu skálu. Při krásném počasí se zde dá krásně strávit téměř celý den. Můžete sbírat borůvky, kterých jsou zde plné lesy.

Nezapomeňte se vykoupat v divoké Orlici. Koupel v ní je totiž léčivá. Na koho bude voda příliš studená, měl by se v ledové vodě alespoň projít. Děti si zde vyhrají se stavbou různých kamenných staveb, přehrad a vodopádků. Ale tuhle zábavu doporučujeme nechat si až na léto :-)

Co ještě můžete v Orlických horách podniknout? Na to hledejte odpověď v dalším článku…

Další skvělé tipy na dovolenou nejen v České republice najdete na webu kamkam.eu

Fotogalerie