Recepty

Tiramisu cupcakes

vejinek

0

Cupcakes vládnou cukrářskému světu. Roztomilé malé dorty roztodivných chutí a barev. Klasická chuť tiramisu je oblíbená a skvělá. Proč ji nepřeměnit do malého dortíku?

Potřebujeme

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 130 g změklého másla
  • 2/3 hrnku cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ...
  • 4 lžíce velice silné a dobré kávy (já používám Nespresso Roma)
  • 1 – 2 lžíce likéru Amaretto
  • 2 lžíce cukru krupice
  • ...
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 sáčku ztužovače do šlehačky
  • cukr podle chuti
  • 1 lžíce silné kávy
  • ...
  • kvalitní holandské kakao

Postup

Pečení cupcakes začíná u výběru toho správného a nejkrásnějšího papírového košíčku :-) Mám vybráno a jdu na to!

Výhodou tohoto receptu je, že všechny suroviny na těsto dáme do robota a prošleháme. Kdo si chce pohrát, smíchá sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva a cukr) a vyšlehá máslo, vejce a vanilkový extrakt. Obě části pak smísíme. Ale je to opravdu zbytečný krok navíc. Jen mouku promíchejte s práškem do pečiva a šup s tím do robota. Nejlépe Cooking Chef, do kterého na toto těsto zasadím K metlu.

Mezitím, co mísíme těsto, předehřejeme si troubu na 180 °C, mřížku umístíme doprostřed.

Krásně prošlehané těsto nalijeme do košíčků, asi do 3/4 výšky. Šup s plechem do trouby. U klasické velikosti košíčků vám vyjde tato dávka na 12 kousků. Těsto je vcelku dost hutné, takže papírové košíčky používejte vložené do plechové nebo silikonové formy.

Na upečení potřebujeme přesně dvacet minut. Jste-li nejistí, použijte klasický test se zapíchnutím špejle do těsta. Musí vyjít ven čistá, případně s několika drobty upečeného moučníku.

Za dvacet minut si stihnete připravit jak kávovou směs na polití upečených cupcaků, tak krém z mascarpone.

Uvaříme si silnou kávu, kterou osladíme a přilijeme do ní Amaretto. Kdo má chuť alkoholu v tiramisu rád, přidá dvě lžíce. Kdo méně rád, stačí jedna. Necháme vychladnout.

Smetanu ke šlehání smícháme se ztužovačem. Důkladně rozmícháme, aby nám nezůstaly hrudky. Ušleháme šlehačem. Poté přidáme mascarpone, lžíci uvařeného a vychlazené kafe a podle chuti cukru. Ještě lehce prošleháme, ale už ne moc, aby se nám šlehačka ani mascarpone nesrazily. Dáme na chvíli vychladit do lednice.

Košíčky jsou upečeny, takže je vyndáme z trouby a ihned na několika místech propícháme špejlí. Tohle děláme proto, aby nám kávová směs pronikla do celého košíčku. Teď můžeme začít polévat připravenou kávou s Amarettem. Poléváme lžičkou, po celém povrchu košíčku.

Vychlazený krém si dáme do zdobícího sáčku a nazdobíme kávové základní košíčky. Posypeme kvalitním holandským kakaem.