Krémová květáková polévka s mrkví
Ke květáku můžete naladit jednou mrkev, jindy kousek zázvory, kousek čestvého koriandru nebo zelenou petrželku. Výborná bude také se sýrem nebo pečeným bramborem. Nebojte se experimentovat.
Potřebujeme
- 1 ks větší květák
- 2 ks mrkev
- 1/2 lžičky čerstvý zázvor
- 200 ml smetana
- kousek máslo
- 1 ks cibule
- podle chuti sůl
- špetka bílý pepř
- 1 lžíce dýňový olej na ozdobu
- krutonky z celozrnného chleba
Postup
Květák obereme od nehezkých listů. Ty hezké můžeme klidně nechat, vůbec v polévce nebudou vadit. Rozebereme na růžičky a tuhou část květáku nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byl květák ponořený. Přidáme mrkve - oloupané a nakrájené na špalíčky. Osolíme a vaříme doměkka.
Mezitím rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibulku. To pro lepší vůni a chuť polévky.
Z uvařeného květáku slijeme vodu, ale přibližně 300 ml si necháme stranou. Uvařený květák i mrkev přidáme do hrnce s osmahnutou cibulkou. Přidáme zázvor, ochutíme pepřem a zalijeme smetanou a polovinou vody z vaření květáku. Rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem. Zdá-li se vám polévka hustá, přidejte více vody z vaření květáku. Pět minut provařte a podávejte.
Na talíři ozdobte dýňovým olejem a křupavými krutony.