Vepřové ragú na červeném víně

Šéfredaktorka Elly

0

Velice dlouho dušené kousky vepřového masa skvěle chuťově doplní kvalitní červené víno a bylinky. Lákavá představa! Vepřové maso můžete nahradit zvěřinou - srnčím nebo kančím mase.

Potřebujeme

  • 1 kg vepřová plec
  • 3 ks cibule
  • 150 g anglická slanina
  • kousek sádlo
  • 4 stroužky česnek
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř černý
  • 150 g mrkev
  • 100 g petržel
  • 300 ml kvalitní červené víno
  • 300 ml masový vývar
  • 400 g rajčata z plechovky (krájená nebo drcená)
  • 100 g parmezán

Postup


Maso si nakrájejte na menší kostky. Ideálně co nejvíce stejnoměrné. Nakrájené maso dejte do mísy, osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Rozpalte si litinový hrnec, úplně co nejvíce to jde. Hoďte do něj kousek sádla a maso při prudké teplotě opečte ze všech stran. Proč prudkou teplotu? Aby se maso skutečně opékalo a nepustilo šťávu. Potom by se totiž dusilo.

Na pánvičce vedle si opečte společně na kostičky nakrájenou slaninu a hrubší kostky cibule. Ke konci oplékání přidejte rozmáčknutý a nasekaný česnek. Opékejte tak dlouho, až bude slanina lehce křupavá a cibule mírně dohněda.

Do litinového hrnce přidejte k masu obsah pánve, nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel. Promíchejte, plotnu zapněte naplno a obsah hrnce zalijte vínem. Míchejte a prudkým varem nechejte bublat pár minut. Jak poznáte, kdy ztlumit teplotu? Podle toho, že z hrnce přestane vycházet lehce nakyslý odér vína a změní se v příjemnou vůni. Můžete také ochutnat. Tekutina v hrnci by měla mít příjemnou chuť, ne nakyslou.

Zároveň se vám poměrně dost vína z hrnce vyvaří, takže vám bude chybět tekutina, ve které se bude maso dlouze dusit. Přidejte tedy vývar. Já používám jakýkoliv vývar, který mám v lednici nebo mrazničce, většinou hovězí.

Teď je čas ztlumit teplotu, aby směs v hrnci nevařila, ale velice pomalu se dusila. Občas promíchejte a nechejte několik hodin dusit. Doba záleží nejen na teplotě, ale i kvalitě masa a velikosti kostek, na které jste maso nakrájeli. Asi po hodině přidávám do hrnce rajčata, která se nakonec úplně rozvaří, částečně ragú zahustí a dodají mu zajímavou chuť.

Před dokončením ještě přidám čerstvé bylinky - nejčastěji tymián, šalvěj nebo petržel. S bylinkami ještě povařte alespoň pět minut.

Podávejte s oblíbenou přílohou. My jsme použili noky. Na závěr posypejte strouhaným parmazánem.

Náš tip

Selektion Karlsberg Zweigelt Profundo 2012

Víno odrůdy 100% Zweigelt, což je nejrozšířenější odrůda v Rakousku. Zweigelt je velice úrodná odrůda hroznového vína, spektrum variet sahá od mladých vín určených k okamžité konzumaci až k zrajícím vínům.

Víno má sytě červenou barvu, plné tělo, chutná po tmavé čokoládě a kůži, tóny třešní a dobře vyvážený tanin s elegantní strukturou a dlouhou délkou.

Doporučuje se pít chlazené na 16 až 18°C, vhodné k tmavým masům, zvěřině, kachně a sýrům.

Partnerem tohoto receptu je eshop s kvalitním alkoholem - Alkohol.cz