Znáte medvědí česnek?

0

Šéfredaktorka Elly


Jeho zelené listy najdete volně v přírodě. Právě probíhá jeho sezona, tak si nenechejte ujít seznámení s ním. Až vykvete, tak už se nesbírá a hned potom se jeho listy schovají zpět do země.

Listy medvědího, někdy také divokého, česneku, jsou podobné listům konvalinky. Mají však velice výraznou česnekovou vůni, takže si je určitě nepopletete.

Proč vlastně medvědí česnek? No přece proto, že vám dodá přímo medvědí sílu. Nebo také proto, že si na něm údajně pochutnávají rádi právě medvědi. A když objevíte jeho lány ve vašem okolí, můžete si pochutnat i vy.

Jeho léčivé vlastnosti jsou podobné jako ty, které má i klasický česnek. Jsou však ještě mnohem silnější. Má silné detoxikační účinky, upravuje zažívací procesy, pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku, zvyšuje výkonnost střev, čistí krev, pomáhá při dlouhodobých dýchacích problémech. A je toho ještě mnohem více.

Co všechno můžete s medvědím česnekem připravit? Můžete ho přidat všude tam, kam byste dali špenát. Můžete s ním vyrobit chutné pomazánky, doplnit jím různá masa, uvařit výbornou polévku. Omeleta s medvědím česnekem je plná chutí a vůní. Pastu nebo pesto, které z česneku vyrobíte, můžete použití na těstoviny nebo noky.

Kde medvědí česnek najdete?

Roste na stinných a vlhkých místech, na mnoha koutech v naší republice. Když naleziště objevíte a máte poblíž svého bydliště ideální prostor pro jeho růst, klidně zkuste kus vyrýt i s kořeny a přesadit. Většinou se ujme a velice rychle rozroste po okolí. Vybírejte místa poblíž vody, kde bude mít dostatek vláhy.

Kdo netuší, jestli mu medvědí česnek roste někde poblíž, tak může využít výbornou mapu výskytu medvědího česneku, kterou najdeteTADY.

Jak medvědí česnek uchovat?

Nejlepší chuť a nejvíce účinných látek najdete v divokém česneku při jeho sezoně, kdy je čerstvý. Kdo si chce pochutnávat déle, může listy medvědího česneku vcelku nebo posekané zamrazit. Oblíbené jsou také pasty z medvědího česneku - stačí ho rozmixovat s olivovým olejem a trochou soli.

pstruh s medvědím česnekem

Náš tip

S výkonným mixérem bude zpracování medvědího česneku opět o krok jednodušší. A poradí si nejen s medvědím česnekem. Vyzkoušejte třeba Delimano Nutribullet RX.

Jedinečnost stolního mixéru DelimanoNutribullet RX tkví především v jeho schopnosti extrahovat z potravin významné nutriční hodnoty, které jsou obsaženy především ve slupkách, stopkách, jádrech a semínkách. K vitaminům, proteinům a esenciálním mastným kyselinám, které jsou právě v těchto částech obsaženy, se běžně ani nedostaneme. Je totiž velmi těžké je získat pouhým žvýkáním nebo odšťavněním. Naše tělo se tak s těmito důležitými prvky většinou vůbec nesetká, a přitom jsou tak potřebné pro jeho správné fungování.

Mixér Nutribullet RX dokáže díky speciální extrakční technologii dokonale rozmělnit potraviny včetně slupek i semínek. Tím výrazně napomůže vašemu organismu lépe vstřebávat všechny živiny, které mu dříve byly odepřené. Živiny tak vaše tělo snáze stráví, díky čemužbudete chráněni před různými nemocemi, jako jsou chřipky a nachlazení. Váš metabolismus bude nabitý novou energií a bacily nebudou mít nejmenší šanci!

Fotogalerie