Hovězí steak s chřestem a šalotkovou omáčkou

Šéfredaktorka Elly

0

Chřest je jarní pochoutka, kterou si můžete dopřát v té nejlepší kondici jen pár týdnů v roce. A je to právě teď!

Potřebujeme

  • cca 800 g vyzrálé hovězí maso na steaky
  • 400 - 500 g bílý chřest
  • 2 ks šalotka
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř černý
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • kousek máslo
  • podle potřeby přepuštěné máslo

Postup

Maso na steak si vyndejte z lednice asi hodinu před opékáním a nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Připravte si dvě pánvičky. Ideálně by jedna z nich měla být steaková.

Na pánev, ve které budete připravovat chřest, dejte asi dvě lžíce obyčejného másla.

Bílý chřest pořádně oloupejte a odkrojte dřevnaté konce stonků. Nic z chřestového odpadu nevyhazujte. Příště si připravíme výbornou chřestovou krémovou polévku.

chřest na másle

Oloupaný chřest si připravte na talíř, steak také. Rozpalte obě pánvičky. Tu steakovou opravdu pořádně a naplno. Připravený steak dejte doprostřed rozpálené pánve. Ta by měla být rozpálená tak, že se z ní bude kouřit. Položte steak a na pánev přidejte trochu přepuštěného másla. Teď si hlídejte čas. Steak budete z každé strany opékat zhruba pět minut. Nesmíte ho spálit, ale zároveň musí být hezky opečený.

Steak se opéká. Zapněte i druhou pánev, nechejte rozpustit máslo a dejte do ní nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte připravený chřest. Osolte a opepřete. Opékejte a průběžně chřestem pohybujte, aby byl opečený ze všech stran. Nemusí to trvat dlouho, jen až začne pěkně zlátnout.

bílý chřest s máslem

Opečený chřest vyndejte na talíř. Na pánvičce vám zbyla šalotka, pěkně ochucená chřestem, solí a pepřem. Vylijte do pánvičky smetanu a dejte prudce vařit. Měla by zredukovat svůj objem a zhoustnout. Chuť jí dodá šalotka s máslem, nemělo by být potřeba již dále dochucovat. Maximálně můžete podle chuti ještě lehce dosolit.

Mezitím se nám už určitě opekl steak. Vyndejte ho z pánve na nahřátý talíř, dejte na něj kousek másla a přiklopte talířem. Nechejte deset minut odpočívat.

steak s bílým chřestem

To je čas tak akorát dlouhý na to, abyste na nahřáté talíře připravili chřest a omáčku. Inspirujte se naším servírováním nebo si vymyslete vlastní. Odpočinutý steak můžete dát na talíř vcelku nebo nakrájet na plátky.

A pokud nevíte co dalšího můžete s chřestem uvařit a upéct (a nejsou to jen slané recepty), inspirujte se knížkou. Já jsem do ní také nahlížela a i když nakonec neuvařila přesně podle receptu, přeci jen mi byl jeden z nich inspirací.

bílý chřest

Knihu „V hlavní roli chřest“ napsala Mirka van Gils Slavíková a najdete v ní 50 receptů na chutná jídla s použitím zeleného i bílého chřestu. Mě zaujalo hned několik receptů, takže budu zkoušet a inspirovat se celou chřestovou sezónu.

Náš tip

Ať už si do kuchyně vyberete bílý nebo zelený chřest, neuděláte chybu. Se zeleným je méně práce, stačí jen opatrně omýt, odříznout tvrdé konce a lehce tepelně zpracovat. Nebo podávat klidně syrový. Když jde o mladé výhonky, čerstvě sklizené, jsou výborné i křupavé tepelně neupravené.

Bílý chřest je pro změnu lahodně jemný a hodí se na mnoho různých úprav. Sluší mu, když se nesnažíte zbytečně překombinovat chutě. Přelitý máslem a posypaný křupavou strouhankou, s holandskou omáčkou nebo v jemném chřestovém krému. Tak chutná nejlépe. Nebo s kusem pořádného, vyzrálého, hovězího masa. Jak jsme to zkusili my.