Články

Šeřík a jeho omamná jarní vůně

0

Šéfredaktorka Elly


Ke květnovým dnům neodmyslitelně patří vůně šeříků. Tento keř nebo strom patří mezi oblíbenou výsadbu ve městech i na vesnicích. Můžete se setkat s mnoha odstíny i druhy. Existují také minivarianty do skalek.

Záleží jen na nás, jestli se nám do naší zahrady více hodí keř nebo strom. Zajímavé jsou také živé ploty z šeříků samotných nebo nakombinovaných s jinými rostlinami.

Vybírat můžete zhruba ze čtyřiceti různých druhů a téměř osmiset kultivarů. Mohou mít jednoduché i plné květy, různé barvy, krásné jsou odrůdy, které mají okvětní lístky lemované bílou čárkou.

Barevná škála šeříků je opravdu široká. Začíná u čistě bílé, přes krémovou, žlutou, jemně růžovou, temně růžovou až po všechny možné i nemožné odstíny fialové.

Kam šeříky zasadit

Nebojte se pořídit si několik stromů i k vám na zahradu. Nejsou vůbec náročné a odmění se vám překrásnými barvami a vůní. Šeříku se daří nejlépe na sluníčku, ale když ho zasadíte do polostínu, zvládne to také.

Starší šeříky pravidelně prořezávejte. Šeřík s tím nemá problém a velice rychle se opět dostane do formy. Nejvíce květů najdete na nových výhonech, právě proto je nutné občas do stromku i keře říznout nebo střihnout.

Když plánujete místo pro klasický šeřík, počítejte s tím, že může dorůst do výšky 4 až 6 metrů a také do šířky zabere hodně místa. Nejvhodnější termín pro výsadbu je duben. Pečlivě naplánujte, jestli váš šeřík bude nápadný solitér nebo ho začleníte do výsadby spolu s dalšími druhy šeříků nebo jiných rostlin.

Po odkvetení nezapomeňte odstranit květenství. Pokud je necháte na stromě, zbytečně ho tím vysilujete.

Šeřík v kuchyni

Neděláme si legraci! Šeřík můžete s velkým úspěchem využít při vašich kuchyňských hrátkách. Připravte z něj třeba sirup do svěžích letních limonád. Recept na výborný sirup z šeříku a rebarbory jsme pro vás zveřejnili TADY.

Šeříkový cukr můžete použít na ozdobu kávy nebo dezertů.

Oblíbený dezert cheesecake můžete být také s šeříkovou příchutí.

Co takhle zkusit šeříkovou zmrzlinu. Pokud má mít trochu barvu, přidejte do ní pár borůvek. Pak vznikne ten správný šeříkový odstín.

Šeřík v interiéru

Vzhledem k tomu, kolik šeříků je všude kolem, nemusíte mít výčitky, když si natrháte krásnou kytici do vázy. Máme pro vás tip, jak vám květy šeříku ve váze vydrží co nejdéle. Po ustřihnutí jejich stonky rozdrťte, aby mohly lépe nasávat vodu.

Zkuste zkombinovat více odstínů šeříku, máte-li možnost. Nádherný bude šeřík v kombinaci s pivoňkami, kopretinami, růžemi, poměnkami.

Zdroj fotografií: Pinterest.com

Fotogalerie