Hovězí teriyaki na špízu

Šéfredaktorka Elly

0

Potřebujeme

  • 800 g flank steak
  • 2 lžičky sezamový oleje
  • podle potřeby sůl
  • podle potřeby černý pepř
  • TERIYAKI MARINÁDA
  • 1 hrnek sojová omáčka
  • 1/2 hrnku třtinový cukr
  • 2 lžíce med
  • 1 lžíce mirin
  • 1 lžíce nasekaný česnek
  • 1 lžička nasekaný zázvor
  • 1 lžíce kukuřičný škrob
  • 1/4 hrnku studená voda
  • NA DOCHUCENÍ
  • podle potřeby čerstvý koriandr
  • podle potřeby sezamové semínka

Postup


Připravte si bambusové nebo kovové jehly na špízy. Do hrnce bez plastových součástí (protože budete pracovat na grilu) dejte sojovou omáčku, mirin, cukr, med, česnek, zázvor. Položte na rozpálený gril a vařte15 minut. Často míchejte a dávejte pozor, aby se omáčka nepřipálila.

Smíchejte vodu s kukuřičným škrobem a prošlehejte metličkou, aby ve směsi nebyly hrudky. Za stálého míchání nalijte do směsi teriyaki. Vařte dalších 5 minut a sundejte z grilu.

Flank steak nakrájejte přes vlákno na proužky široké asi 2,5 cm. Napíchněte je na grilovací jehlu pěkně do vlnovky, jak vidíte na fotce. Potřete sezamovým olejem a lehce osolte a opepřete.

Grilujte špízky z jedné strany po dobu 2 a 1/2 minut. Otočte a potřete teriyaki marinádou. Grilujte další 2 minuty. Ještě jednou otočte a opět potřete marinádou. Dogrilujte poslední 2 minuty.

Hotové maso posypejte sezamovými semínky a nasekaným čerstvým koriandrem.

Co je to mirin?

Jde o sladké rýžové víno, které se hodně používá v japonské a celkově asijské kuchyni. Je podobné jako saké, ale výrazně sladší. Nepoužívá se na pití, ale pouze do vaření. Má nižší obsah alkoholu a opravdu sladkou chuť. Při vaření se používá k sushi, k masu, při grilování masa i ryb, do omáček. Většinou se vařením ještě zvýrazní jeho sladká chuť a vyprchá z něj alkohol. Můžeme ho však přidat až na konci vaření, aby alkohol v jídle zůstal.

Zdroj: http://www.ourkrazzykitchen.stfi.re