Recepty

Fraisier - skvělý jahodový dort

Šéfredaktorka Elly

0

Tento úžasný recept pochází z časopisu Gurmet. Museli jsme ho vyzkoušet.

Potřebujeme

  • KORPUS
  • 150 g hladká mouka
  • 6 ks vejce
  • špetka sůl
  • SVĚTLÝ KRÉM
  • 300 ml plnotučné mléko
  • 250 g smetana ke šlehání
  • 3 ks žloutky
  • 50 g cukr krystal
  • 30 g kukuřičný škrob
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 2 lžičky jedlá prášková želatina
  • 1 lžíce studená voda
  • 100 g jahodový džem
  • 700 g jahody
  • RŮŽOVÝ KRÉM
  • 250 g mascarpone
  • podle chuti cukr moučka
  • 200 g smetana ke šlehání
  • 2 lžičky jedlá prášková želatina
  • trochu růžové potravinářské barvivo
  • DOKONČENÍ
  • 100 g marcipán
  • trochu růžové potravinářské barvivo
  • trochu jahody
  • trochu cukr moučka

Postup


Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si dva plechy, na které položíte pečící papír. Použijte formu o průměru 26 cm. Na pečící papír si tužkou obkreslete obvod formy a papír otočte popsanou stranou dolů. I tak pěkně uvidíte tvar kruhu.

Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Mouku vmíchejte do žloutků a velice opatrně přidejte po částech také bílky. Těsto musí být hladké, bez kousků mouky nebo sněhu.

Polovinu těsta dejte do středu jednoho pečícího papíru, druhou na druhý papír. Rozetřete podle nakresleného kruhu, aby těsto přesahovalo čáru asi o 1,5 cm. Pečte nejprve jeden a potom druhý ve vyhřáté troubě, dozlatova. Bude to trvat 15 minut.

Upečené korpusy nechejte vychladnout. Potom z nich kruhem z dortové formy vykrojte pravidelné kruhy. Máte hotový horní a spodní korpus.

Připravte si světlý, vanilkový krém. Žloutky dejte do misky a ušlehejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Směs musí být důkladně promíchaná, aby v ní nebyly hrudky. Do mléka vyškrábněte vanilkové lusky a přiveďte k varu. Vřelé mléko nalijte do misky se sladkými žloutky. Lijte pomalu a stále míchejte metličkou. Až máte všechno mléko v misce, přelijte obsah zpět do hrnce a pomalu na plotně zahřívejte. Stále míchejte a vařte zvolna tak dlouho, až směs zhoustne.

Krém nalijte do čisté misky a překryjte potravinářskou folií. Nechejte úplně vychladnout.

V malé misce smíchejte vodu se želatinou. Nechejte chviličku nabobtnat. Smetanu vyšlehejte dotuha. Ve vodní lázni zahřejte misku s troškou žloutkového krému (asi 3 lžíce), na teplotu 45 °C. Přidejte želatinu a důkladně ji rozmíchejte. Krém s želatinou vylijte zpět do misky se žloutkovým krémem a promíchejte. Opatrně a po částech vmíchejte ušlehanou smetanu.

V receptu doporučují nanášet krém pomocí cukrářského sáčku. Já jsem byla líná a dávala jsem ho do formy lžící. Jde to :-)

Vyberte si asi 12 až 14 jahod přibližně stejné velikosti. Ty zbavte lístků a rozkrojte na polovinu, podélně. Připravte si okruží dortové formy. To obalte potravinářskou folií a položte na podnos, na kterém budete dort podávat. Dno vyložte jedním z upečených korpusů. Ten potřete polovinou jahodové marmelády. Rozříznuté jahody skládejte řeznou stranou k dortovému okruží. Když vám budou padat, naskládejte jich jen pár a vždycky připevněte krémem. Postupujte tak dlouho, až máte celý obvod dortu hotový.

Dávejte pozor, ať se krém dostane i mezi jednotlivé jahody, přitlačte ho lžičkou (nebo použijte zmiňovaný cukrářský sáček).

Část jahod, které vám zbyly, použijte na ozdobu, část nakrájejte nadrobno a posypejte jimi hotovou vrstvu krému. Dort dejte do lednice. První vrstva krému ztuhne a ta druhá bude mít pevný základ.

Zahřejte polovinu smetany na růžový krém. Na 45 °C. Do práškové želatiny přidejte dvě lžíce studené vody. Rozmíchejte a nechejte nabobtnat. Přidejte do teplé smetany a důkladně rozmíchejte. Opět pozor na hrudky. Vyšlehejte společně druhou polovinu smetany, mascarpone, potravinářské barvivo. Do ušlehané směsi přidejte smetanu se želatinou. Opět prošlehejte, dohladka.

Růžový krém naneste na bílý. Jahody by měly být celé pod krémem. Nahoru přiklopte opatrně druhý upečený korpus, jeho povrch potřete druhou polovinou marmelády. Nechejte do druhého dne v lednici. Krémy pěkně zatuhnou, chutě se propojí.

Na druhý den obarvěte marcipán potravinářským barvivem. Vyválejte na plát, ze kterého vyříznete kolo o průměru 26 cm. Z dortu odstraňte okruží s potravinářskou folií a nahoru opatrně položte marcipánový plát.

Ozdobte dle fantazie. Já jsem povrch pocukrovala moučkovým cukrem přes záclonu :-) a přidala pár jahod. Podávala jsem s jahodovým sektem. A den byl hned ještě krásnější.