Články

Zázračný heřmánek

0

Šéfredaktorka Elly


Právě teď květy voňavého heřmánku pravého zdobí zahrady, louky, pole. Najdete ho při procházkách mezi obilím, na krajích polí, kolem cest. Je všude. Když ho chcete utrhnout a využít jeho léčivé síly, můžete si ho splést se rmenem. Jak je od sebe poznáte? Žluté květní lůžko rozpulte nehtem. Pravý heřmánek má lůžko duté a omráčí vás jeho omamná vůně. Oproti tomu rmen téměř nevoní.

S čím si heřmánek poradí?

... s žaludečními problémy - bolesti břicha, křeče, plynatost, průjmy

... s menstruačními bolestmi a poruchami menstruace

... s kožními problémy, silnými i slabšími vyrážkami a mokvavými ránami

... s nespavostí

... s horečkou

... se záněty

... s bolestí zubů, záněty v ústní dutině

... s bolestí a únavou očí, s očními záněty

... s rýmou a záněty nosních dutin

... zvyšuje kvalitu vlasů

... s nervozitou, podrážděností, únavou a špatnou náladou - velice rychle začne působit na nervové ústrojí a uklidní vás

... s hemeroidy

... se záněty močového ústrojí a podobnými problémy

Heřmánek můžete s úspěchem přesadit i na svou zahradu nebo do květináče za oknem. Sbírejte jeho květy, při slunečném počasí, od května do září. Můžete je sušit a připravit si tak zásobu na zimu. Heřmánek nedoporučujeme užívat dlouhodobě, může zničit střevní mikrofloru.

Jak heřmánek použít?

... výborný je čaj

... vyzkoušejte heřmánkové koupele

... obklady z odvaru - na rány, oči, zuby...

... nálev z heřmánku na omývání pleti a vlasů

... heřmánkové masi

... heřmánková pára při rýmě

... sušené květy do polštáře

... heřmánkový olej

Olej s vůní a sílou heřmánku

Nasbírejte čerstvé květy. Připravte si sklenici s širším hrdlem a nasypejte do ní až po okraj heřmánkové květy. Nezapomeňte, že sbírat by se měly za slunného dne. Zalijte extra panenským olivovým olejem, rozpuštěným kokosovým tukem nebo glycerinovým olejem, který koupíte v lékárně. Všechny květy musí být v tuku ponořeny. Sklenici pevně uzavřete a nechejte stát dva týdny na přímém slunci. Poté přeceďte přes plátno a uchovávejte v lednici.

Heřmánková mast

Pokud podle návodu výše použijete kokosový tuk, tak ten, ve studené formě, bude jako mast. Heřmánek můžete naložit také do vepřového sádla. To zahřejte v hrnci a přidejte do něj hromadu čerstvých heřmánkových květů. Promíchejte a nechejte dva dny odležet na chladném místě. Potom opět trochu zahřejte a přeceďte přes plátno.

Heřmánek chutná!!!

Zkuste si z heřmánku připravit zmrzlinu, svěží sorbet nebo dort. Že nevíte jak na to? My vám poradíme! Sledujte náš magazín a inspirujte se originálními recepty.

Fotogalerie