Nejlepší oleje do vaší kuchyně

0

Šéfredaktorka Elly


Oleje používá ve své kuchyni každý. Používáte ty správné? My jsme testovali tři oleje značky Lukana. Který na co použít?

V poslední době se všude propaguje olivový olej. Ten však není vhodný na každé vaření a má poměrně výraznou chuť, kterou v řadě jídel oceníte, ale do jiných se vám zase nehodí. Třeba na smažení je olivový olej nevhodný a navíc veškeré jeho příznivé vlastnosti tepelnou úpravou ztratíte. Proto je dobré vědět jaké oleje v kuchyni používat.

Řepkový olej je vhodný na smažení, fritování, pečení či grilování, vydrží vysokou tepelnou úpravu, přepaluje se až při 200°C, pro smažení je tak nejlepší volba.

Obsahuje omega-3 mastné kyseliny a patří k nejzdravějším rostlinným olejům. Podle celosvětových průzkumů se doporučuje k denní konzumaci

Náš tip

Můžete na něm usmažit CUKETOVÉ PLACKY

Slunečnicový olej je vhodný především pro studenou kuchyni. Hodí se k přípravě majonéz, dipů, dressingů, nebo zálivek, vydrží však tepelnou úpravu do 180°C, můžete ho tedy klidně použít i na pečení.

Je také velice zdravý a představuje nejúčinnější prevenci vůči cévním chorobám. Bez problémů ho použijte do salátů, kam jste byli zvyklí přidávat pouze olivový olej.

Náš tip

Vynikající ČERSTVÝ SALÁT S TUŇÁKEM A SUŠENÝMI RAJČATY

Rostlinný olej je směsí slunečnicového a řepkového oleje, hodí se především do těst, a je tak skvělým pomocníkem pro sladké i slané pečení.

Náš tip

Upečte si zdravou BÁBOVKU ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

100% Řepkový olej Lukana

Díky šetrnému zpracování zůstává v oleji zachován vysoký obsah přírodního vitaminu E. Má vysoký obsah esenciálních omega-3 mastných kyselin a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Je vhodný pro teplou i studenou kuchyni.

100% slunečnicový olej Lukana

Slunečnicový olej obsahuje vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin a vitaminu E. Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Doporučujeme ho především k přípravě specialit studené kuchyně.

100% rostlinný olej Lukana

Má přirozenou vůni a chuť a neobsahuje žádné přídatné látky (žádná E-čka). Skvěle se hodí pro přípravu jídel teplé kuchyně. Můžete na něm pohodlně smažit či fritovat nebo jej použít při pečení.

www.lukana.cz

Fotogalerie