Recepty

Kuře pečené s houbami

Šéfredaktorka Elly

0

Houby se v lese sklízí kosou. Využijte toho a upečte je s křupavým kuřetem.

Potřebujeme

  • 1 ks kuře
  • 250 g houby
  • 200 g anglická slanina
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř černý
  • podle chuti kmín
  • 2 - 3 stroužky česnek
  • na potření olej

Postup


Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenčí potřeme směsí trochy oleje, rozetřeného česneku, soli a pepře. Napíchneme kuře na trn a do spodní misky dáme pokrájené houby a na kostičky anglickou slaninu. Tu můžete klidně vynechat, když budete chtít vytvořit dietnější verzi.

Houby lehoučce osolíme a posypeme kmínem. Můžeme klidně přidat i trochu čerstvých bylinek, hodit se bude třeba tymián nebo majoránka.

Takto připravené kuře vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě hodinu, klidně hodinu a čtvrt. Průběžně kuře poléváme šťávou, která se vypekla a teče rovnou mezi hříbky.

Ke konci pečení můžeme opět přidat teplotu, aby bylo kuře opravdu křupavé a zlatavé. Já peču v troubě Electrolux, která má pečící sondu. Tu zapíchnu na začátku kuřete do prsíčka, až do hloubky a nastavím ji na 82 °C, což je teplota, kterou by pečené kuře mělo uvnitř mít, aby bylo důkladně upečené. Po dosažení této teploty se trouba sama vypne.

Podáváme s oblíbenou přílohou, s upečenými hříbky a posypané zelenou petrželkou.