Zapečené brambory se sýrem
Jídlo, se kterým se můžete také setkat pod názvem hasselback. Brambory nakrájené na plátky, plněné rozmanitými surovinami.
Potřebujeme
- 4 ks veliké brambory
- 4 lžíce olivový olej
- 2 lžičky čerstvý rozmarýn (nasekaný)
- 2 lžíce pažitka
- 250 g gouda vcelku
- podle chuti sůl
- podle chuti čerstvě mletý pepř
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C a mřížku dejte do spodní poloviny trouby.
Každou bramboru nakrájejte od začátku do konce na plátky široké 3 - 6 mm. Ale dávejte velký pozor, neprokrojte až do konce, aby plátky držely u sebe.
Snadný tip, jak bramboru neproříznou celou je, když vedle ní na délku dáte rukojeť vařečky a když krájíte, tak se vám vždycky nůž zastaví o vařečku.
Brambory dejte do zapékací misky a potřete polovinou připraveného oleje. Ze všech stran, i zespodu.
Ochuťte solí a pepřem a pečte 30 minut.
Potřete zbylou polovinou oleje a pečte dalších 20 - 30 minut, dokud nejsou brambory měkké.
Sýr nakrájejte na malé tenké plátky. Pomocí malého nožíku opatrně rozevírejte jednotlivé plátky brambory a dávejte mezi ně kousky sýra.
Pokračujte až nezbyde žádný sýr a brambory jsou naplněné. Ještě můžete ochutit solí, pepřem, přidejte i rozmarýn a vraťte na 5 až 10 minut do trouby, dokud se sýr nerozpustí.
Po vytažení z trouby posypejte nasekanou pažitkou.
Zdroj receptu a fotografií: www.pickledplum.com