Recepty

Dánské pečené vepřové maso

Šéfredaktorka Elly

0

Dánská vepřová pečeně "Flæskesteg" je považována za jeden z národních pokrmů.

Potřebujeme

  • 2 kg vepřová pečeně s kůží
  • 25 g rozpuštěné máslo
  • hrst mořská sůl
  • podle chuti čerstvě mletý pepř
  • 5 ks bobkový list

Postup


Vepřové maso vyndejte z lednice několik hodin před pečením, aby se ohřálo na pokojovou teplotu.

Přes připravené maso přelijte horkou vodu a poté vysušte papírovou utěrkou. Tento krok vám pomůže ke křupavější a vypečenější kůži.

Nařízněte kůži na proužky, s rozestupy asi 7 mm. Použijte velice ostrý nůž a nařízněte pouze kůži, neřízněte do masa. Naopak dávejte pozor, abyste prořízli všechny vrstvy kůže.

Vetřete do kůže všechnu sůl. Pořádně maso "namasírujte", aby se sůl dostalo co nejhlouběji. Maso nechejte hodinu odpočívat.

Předehřejte si troubu na 200 °C. Maso dejte do pekáče a ochuťte pepřem. Navrch dejte bobkové listy.

Přiklopte pekáč víkem a pečte asi 90 minut. Poté otevřete pekáč a přes kůži přelijte máslo. Bez víka dopékejte ještě 15 minut.

Vyndejte z trouby a nechejte 15 minut odpočívat.

Podávejte s bramborami a červeným zelím, jak se to dělá v Dánsku.

Zdroj: www.littlescandinavian.com