Testovali jsme: Multifunkční trouba MORA

0

Šéfredaktorka Elly


Měli jsme možnost otestovat pro vás v redakci dalšího užitečného kuchyňského pomocníka. Trouba je základní vybavení každé kuchyně a před jejím pořízením si musí každý ujasnit, na co ji bude používat. Kdo je příležitostný kuchař a v troubě občas upeče koláč nebo kuře, tomu stačí trouba s minimální výbavou, u které nastavíte horní a dolní ohřev, případně horkovzdušné pečení nebo gril. Nic jiného od trouby nepotřebujete.

Vaření a pečení je však aktuálně čím dál oblíbenější a tak se určitě vyplatí pořídit si do domácnosti lépe vybavenou, multifunkční troubu. My pro vás dnes máme tip na výrobek české značky MORA.

Testovali jsme konkrétně multifunkční troubu VT 779 BX.

Troubu ovládáte pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu. Když jsme troubu zapojii a zkusili zapnout, nebylo k jejímu zprovoznění potřeba ani přiložený manuál. Ovládání je tedy opravdu jednoduché. Zapnete troubu, navolíte jakým způsobem chcete péct a zmáčknete tlačítko Start. Při prvním spuštěním je přednastavený horní a dolní ohřev, na 200 °C.

Šipkami nahoru a dolů si můžete volit způsob pečení - horkovzduch, malý nebo velký gril, gril s ventilátorem, pouze horní nebo pouze dolní ohřev a další kombinace.

Dále si můžete navolit požadovanou teplotu. Tady chceme pochválit a vyzdvihnout možnost péct až na 275 °C. Vysokou teplotu využijete především při pečení chleba nebo italské pizzy. Rozhodně ji nemají všechny trouby na trhu.

Nakonec můžete navolit i čas, jak dlouho má být trouba v provozu.

Vybírejte z přednastavených programů

Velkou výhodou multifunkční trouby VT 779 BX jsou přednastavené programy. Tady už nemusíte nastavovat ani teplotu, ani čas, trouba se o všechno postará za vás. Díky přednastaveným programům můžete v troubě připravit jogurt, upéct chleba, pizzu, cookies, kuře, ryby, pečené maso nebo můžete využít úžasný program SLOW, který vaše maso bude péct dlouho na nízkou teplotu. Poslední zmiňovaný jsme si při testování oblíbili nejvíce.

U přednastavených programů však dál můžete hýbat s teplotou i časem, podle vašich potřeb.

Když zvolíte některou z doplňkových funkcí, opět se rozšíří nabídka toho, co multifunkční trouba VT 779 BX umí. Při testování se nám velice osvědčila funkce "kynutí těsta", kdy se trouba zahřívá na ideální teplotu, kterou těsto potřebuje při kynutí. Zajímavá je i funkce rozmrazování, rychlého předehřívání, ohřívání (udržuje jídlo teplé) a vaření v páře.

Nastavte si vlastní programy

Pečete často jeden a ten samý pokrm? Třeba chléb, housky, bublaninu... Podle svého receptu si můžete do trouby uložit vlastní nastavení. Čas, teplotu, množství pokrmu v troubě a také odložený start. Při pečení už jen zmáčknete svou volbu a necháte program jet.

Dostatečně velká, dostatečně vybavená

K multifunkční troubě VT 779 BX dostanete v základní výbavě jeden rošt, jeden plech a jeden velice hluboký pekáč, který jsme si oblíbili na pečení bublanin a zapékání lasagní. Ty můžete v trouby umístit na spodní vodící lištu nebo jednu ze tří úrovní plnovýsuvných teleskopů. Teleskopické výsuvy jsou dalším vybavením, které na této troubě chceme vyzdvihnout. Pečený pokrm si v klidu a přesně zkontrolujete, stačí si s teleskopem vyjet ven z trouby. Obě ruce tak máte volné a předcházíte tak zbytečným poraněním a spáleninám.

Trouba je dostatečně prostorná, má objem 65 l. I další trouby Mora mají optimální vnitřní prostor.

Z hlediska bezpečnosti v domácnosti, hlavně když máte malé děti, je výborné trojité sklo s kovovou vrstvou, které se postará o to, že trouba má zvenčí na dotek velice nízkou teplotu. Nemůže se tak stát, že přiběhne malé dítě a o dvířka trouby se opálí.

Při čištění trouby určitě oceníte program ECO CLEAN, díky kterému bude trouba vyčištěná rychle a velice dobře.

Naším testování prošla multifunkční trouba VT 779 BX na jedničku. Jediné, co bychom na troubě změnili, je ukazatel hodin, který svítí po celou dobu nečinnosti trouby. Červená čísla jsou celkem malá a hůře viditelná z dálky :-) Ale na takové drobnosti koupě trouby určitě nestojí a nepadá.

Testovanou multifunkční troubu MORA můžete zakoupit ZDE.

Testování probíhalo ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz

Fotogalerie