Potřebujeme
- 1 ks dýně hokkaido (nebo jiná)
- podle chuti mořská sůl
- podle chuti černý pepř
- podle chuti bylinky
- 4 stroužky česnek
- trocha olivový olej
- trocha smetana
- trocha zeleninový vývar
- trocha med
- JAKO PŘÍLOHA
- pár plátků toastový chléb
- kousek máslo
- trochu nastrouhaný parmezán
- trocha pepř
- trocha olivový olej
Postup
Dýni rozpulte ostrým nožem a vydlabejte semínka. Nakrájejte na menší kousky, které dejte do pekáče, trochu pokapejte olivovým olejem, posypejte hrubou solí, bylinkami a čerstvě nadrceným pepřem. K dýni přihoďte oloupané stroužky česneku. Dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte se asi půl hodinky, podle velikosti dýně.
Z trouby vytáhnete měkkou dýni. Když nepoužijete odrůdu Hokkaido, u které se dá jíst i slupka, tak lžící vydlabejte upečenou dužinu a slupky vyhoďte. Do hrnce slijte také vodu z pekáče, i s česnekem. Všechno rozmixujte dohladka.
Podle hustoty přidejte zeleninový vývar. Dochuťte troškou medu a zjemněte smetanou. Ještě můžete dosolit, dopepřit a doladit chuť trochou nasekaných bylinek.
Na toastový chléb dejte plátek másla a trochu strouhaného parmezánu. Zapečte v troubě. Před podáváním pokapejte trochu olivového oleje a dozdobte špetkou čerstvě umletého pepře.