Co se jí u našich sousedů o Vánocích : Německo a Rakousko

0

Šéfredaktorka Elly


Vánoce se kvapem blíží a spousta z vás už si určitě chystá těsto na cukroví, někteří se možná již dali do pečení. Ti, kdo jsou na slané, se určitě chystají udit bůčky a připravují domácí paštiky. Také chcete mezi ty tradiční recepty přidat i něco nového a googlíte inspiraci? Pak si pojďte vychutnat náš mini seriál na téma Co se jí u našich sousedů o Vánocích. Přinášíme inspiraci z první ruky, kterou se v těch dokola opakujících se článcích na internetu možná nedozvíte. Nechali jsme si totiž poradit přímo od Social media manažerky pro Německo a Rakousko jedné nadnárodní korporace Andrey Weikové pocházející přímo z centra Vídně.

Co tedy najdeme o nejkrásnějších svátcích v roce na německém stole? Němci jedí o Vánocích často ryby. Oblíbený je stejně jako u nás kapr, avšak spíše plněný než smažený, dále také štika, candát, sumec nebo dokonce losos. “V Německu, zejména pak Bavorsku se hodně jí zatočené vinné klobásy se zelím. Mají rádi také masový fondue nebo raclette. Ale Němci si samozřejmě potrpí i na husu a bramborový salát. Takový echt berlínský bramborový salát obshuje brambory, kyselý okurek, hořčici, jarní cibulku, klasickou cibuli, jablko a není v něm majonéza,” prozradila nám Andrea. A co jistě už dávno znáte a mnozí z vás nejspíš i ochutnali, je německá vánoční štola, která je velmi hutná, plná másla, rozinek, mandlí a kandovaného ovoce.

A na čem si o Vánocích pochutnávají Rakušané? Ve Vídni, Dolním Rakousku a celkově na východě jedí to, co my, tedy kapra. Toho však podávají s poněkud dietnějším vídeňským bramborovým salátem, který neobsahuje majonézu. Oblíbená je zde ale také klasická husa nebo kachna. Poněkud odlišnou kuchyni si o Vánocích dopřávají v Tyrolsku a Korutanech. “V Tyrolsku se podává jako hlavní chod polévka, a to pořádně silný vývar s masem. Jako sladkou tečku si dopřávají vdolky, kterým říkají Kiachl. Na ty se dává zejména brusinková marmeláda. Často zde můžeme vidět i slanou variantu těchto vdolků. Ty se pak místo marmelády plní kysaným zelím,” poodhalila nám Andrea ze své velmi blízké kuchyně. V Korutanech si kapra také nedávají, naopak vychutnávají si své oblíbené klobásy se zelím a chlebem.

Fotogalerie