Zařizujete novou kuchyni? Poradíme vám!

0

Šéfredaktorka Elly


Seriál o výběru spotřebičů do kuchyně zahájíme v prvním díle povídáním o tom, jestli a proč vybrat vestavěné nebo volně stojící spotřebiče.

Kdo zařizuje novou kuchyň, stojí často před volbou mezi vestavnými a volně stojícími spotřebiči. Rozhodnutí záleží na konkrétním prostoru i uspořádání kuchyňské linky, ale také na rozpočtu na nákup. Dnes se mnohem více než dříve řeší vzhled celé kuchyně a proto často chceme, aby spotřebiče dokonale zapadaly do kuchyně.

V některých případech, především u moderních kuchyní, je žádoucí, aby byly vestavěné spotřebiče skryty za panelem, ve stejném vzhledu jako zbytek kuchyně. Když však zvolíte kuchyni rustikálnější, naopak se může hodit, že přiznáte spotřebiče v retro vzhledu.

V současnosti nejvyhledávanějším spotřebičem v této kategorii jsou retro lednice.

Kombinace moderních technologií, které jsou na stejně vysoké úrovni jako u klasických ledniček, spolu s jedinečným retro designem dodávají těmto každodenním pomocníkům velmi neotřelý vzhled, který často končí láskou na první pohled.

Náš tip: Znáte řadu spotřebičů ETA Storio v retro vzhledu? K velkým spotřebičům doladíte ve stejné barvě i designu malé spotřebiče jako je například rychlovarná konvice nebo topinkovač.

Podle stylu kuchyně pak volíme nejen styl, ale i barvu spotřebičů.

Vestavné spotřebiče bývají dražší než volně stojící.

Volně stojící spotřebiče jsou v kuchyni pouze postavené a nejsou zabudované a spojené s kuchyňským nábytkem.
Typickým příkladem v množství domácností bývá volně stojící myčka.

Vestavné spotřebiče mají typizované rozměry, které musí výrobci dodržovat, aby v kuchyňské lince nevzniknul problém například při výměně za nový kus. Spotřebiče jsou zabudovány přímo do kuchyňské linky, bývají s ní pevně spojeny, ukotveny šrouby. Zde slouží jako typický příklad tohoto typu spotřebičů vestavná trouba.

Náš tip: Dokonalý moderní vzhled přináší trouby značky BOSCH. Nehodí se však jen do čistých linií designových kuchyní, ale také do kuchyní klasického vzhledu.

Pokud se rozhodnete do kuchyňské skříňky umístit volně stojící spotřebič, musíte si dát pozor na to, aby se spotřebič nepřehříval. U těchto spotřebičů se počítá s tím, že stojí na místě, kde je více prostoru a je tak prostor pro cirkulaci vzduchu. Nevýhoda volně stojících spotřebičů je také v tom, že vám nezapadnou do kuchyně designem a barvou. Vestavnou lednici i myčku zakryjete panelem ve vzhledu linky, volně stojící spotřebiče budou vždy z kuchyně vyčnívat.

U vestavných spotřebičů můžete kuchyňský prostor více přizpůsobit svým potřebám. Varnou desku umístíte podle výšky své postavy o něco níž než zbytek kuchyňské pracovní plochy, vestavnou troubu můžete dát do výšky, abyste se k ní nemuseli sklánět, jako je tomu u volně stojícího sporáku.

Náš tip: Vybírejte si do kuchyně spotřebiče jedné značky a ideálně ze stejné kolekce. Navíc v setu často koupíte spotřebiče za lepší cenu, jako je tomu třeba u setů trouby a varné desky Electrolux.

Zdroj fotografií: web eshopu Datart

Fotogalerie