Trojhránky z medvědího česneku

Šéfredaktorka Elly

0

Perfektní jídlo z čerstvého medvědího česneku. Vyzkoušejte voňavé a křupavé pečivo.

Potřebujeme

  • 500 ml mléko
  • 100 ml Hera (rozpuštěná)
  • 1 lžička cukr moučka
  • 800 g hladká mouka
  • 42 g čerstvé droždí
  • 2 lžičky sůl
  • ČESNEKOVÁ NÁPLŇ
  • 125 g máslo
  • dle chuti sůl
  • 2 stroužky česnek
  • 50 listů čerstvý medvědí česnek
  • na potření vejce
  • na posypání mák, sezam, kmín...

Postup

DSC_1960.jpg (103 KB)

Z vlažného mléka, cukru a droždí, které smícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek. Smícháme spolu s ostatními surovinami na těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou folií a necháme asi hodinku na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Mezitím si připravíme česnekovou náplň. Máslo rozpustíme a vmícháme do něj sůl a prolisovaný česnek. Medvědí česnek nasekáme nadrobno.

DSC_1952.jpg (92 KB)

Těsto vyklopíme, rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl rozválíme na obdélník, potřeme česnekovou náplní, posypeme medvědím česnekem a zavineme do rolády. Okraje trochu zastrčíme dovnitř, aby náplň zbytečně nevytékala. Přendáme na plech, vejdou se dvě rolády vedle sebe. A teď přijde nejdůležitější krok. Roládu nakrájíme nožem, došikma - na trojúhelníčky, jak vidíte na obrázku. Překrojíme, ale neoddělujeme. Oddělí se po upečení samy.

DSC_1954.jpg (91 KB)

Všechny čtyři rolády potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme i posypat, čím chceme.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi půl hodiny.

Necháme vychladnout. Dokonalá pochoutka k pivu, vínu nebo jen tak.