Recepty

Domácí máslové sušenky s mandlemi

vejinek

0

Trochu práce a kvalitní suroviny. To jsou domácí sušenky, které voní máslem a mandlemi.

Potřebujeme

  • 125 g změklého másla (1/2 kostky)
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g mletých loupaných mandlí
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • lžička vanilkového extraktu
  • polohrubá mouka na posypání pracovní plochy a těsta

Postup

Sušenky můžete vykrojit kovovými nebo plastovými formičkami ve tvaru vajíček, zvířátek, nebo stačí jen obyčejná kolečka. Sušenky s razítkem už nemusíte nijak zdobit, mají na sobě ozdobný reliéf. Ty, které vykrojíte obyčejnou formičkou, můžete ozdobit bílkovým sněhem jako perníčky nebo jinou oblíbenou polevou, třeba čokoládovou.

Mouku promíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Přimíchejte i cukr a mleté mandle.

Do sypkých surovin přidejte měkké máslo a vejce. Vypracujte měkké těsto, které by se nemělo lepit. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie.

Těsto zabalené ve fólii nechejte hodinu odpočinout a ztuhnout v lednici.

Na pracovní plochu nasypte trochu mouky, na které vyválíte z těsta plát vysoký asi 0,5 cm. Z tohoto plátu vykrajujte tvary, případně zdobte sušenkovým razítkem.

Vykrojené sušenky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě, vyhřáté na 190 °C, asi 10 až 11 minut. Řiďte se vlastní troubou, sušenky by měly lehce ztmavnout, zezlátnout, ale ne úplně zhnědnout.